BMW инвестира десетки милиарди евро, за да разшири своя център

...
BMW инвестира десетки милиарди евро, за да разшири своя център
Коментари Харесай

Китай е като „магнит“ за инвестициите на големите чуждестранни компании

BMW влага десетки милиарди евро, с цел да разшири своя център за произвеждане на акумулатори в Шънян, провинция Ляонин, а BASF направи също толкоз огромна инвестиция в интегрирана индустриална база в Джандзян, провинция Гуандун. Китай несъмнено не стопира да притегля „ като магнит “ непознатите вложения от огромни компании, международни водачи в своите браншове.

През 2022 година, на фона на 40% спад на задграничните вложения в световен проект, Китай реализира напредък на този индикатор и обърна наклонността. Действителното потребление на задграничен капитал за годината е 1232,68 милиарда юана, което е нарастване на годишна база от 6,3%. На паритетна база това е еквивалент на 189,13 милиарда щатски $, което е нарастване от 8%.

Зад брилянтните резултати стоят финансирани от чужбина предприятия от всички сфери на живота, които не престават да усилват каузи си на китайския пазар.

От началото 2023 година задграничният капитал продължава наклонността и усилва още повече присъединяване си на китайския пазар. Според данни на Министерството на търговията през първите два месеца на тази година действителното потребление на непознат капитал в страната е 268,44 милиарда юана, което е нарастване от 6,1% на годишна база и продължава да поддържа мощен напредък. Сред тях действителното потребление на непознат капитал във високотехнологичната индустриална промишленост се е нараснало с 68,9% на годишна база, трансформирайки се във значима област на притока на непознат капитал.

Защо Китай може да се трансформира в капиталова гореща точка за финансирани от чужбина предприятия, изключително за индустриалната промишленост? Не единствено постоянното развиване на китайската стопанска система поддържа развиването на бизнес процесите на задграничните компании, само че и самият развой по непрекъснатото отваряне на Китай за света също по този начин носи доста позитивни резултати за вложителите.

Според напътствията на Централното работно заседание по икономическите въпроси, извършено в края на предходната година, „ интензифицирането на напъните за привличане и потребление на непознат капитал “ са една от петте основни задания на икономическата работа през 2023 година На срещата беше препоръчано да се обезпечи оптимално улеснение за задграничните предприемачи да посещават Китай за краткосрочни и дълготрайни работни пътувания, с цел да вземат участие в търговски и капиталови договаряния, и да се предизвиква построяването на планове, финансирани от чужбина. Докладът за работата на държавното управление за 2023 година изброява „ задграничния капитал “ като значима част от развиването на стопанската система, като натъртва на по-големите старания за привличане и потребление на непознат капитал.

В допълнение към по-нататъшното освобождение на началните дивиденти, постоянният напредък на китайската стопанска система също обезпечи задоволително доверие за задграничните вложения. През февруари тази година Консолидираният индекс на бизнес активността (Индекс на мениджърите по закупките, PMI)  в Китай се увеличи до 52,6%, което е рекордно високо равнище от май 2012 година Същевременно показателят на непроизводствената бизнес интензивност беше 56,3%, нарастване от 1,9 процентни пункта по отношение на предходния месец, отчитайки два следващи месеца с извънредно огромен растеж в индикатора. Възстановяването и развиването на преработващата промишленост се усъвършенства.

Някои задгранични компании, които са в Китай от доста години, също имат визия за трансформацията и модернизацията на китайската индустриална промишленост и са намерили нова посока за съдействие с китайски компании. Ли Хайгъ, шеф по дигитализацията на Siemens (China) Co., Ltd. Digital Industry Group Guangdong East Region, сподели: „ Siemens е снабдител на решения за цифрова промяна на промишлените предприятия. Ние обслужваме промишлени предприятия в Шънджън, Дунгуан, Хуейджоу и източната част от провинция Гуандун. Може да се види, че доста компании, изключително водещи играчи на пазара, значително са приключили избрана степен на цифрова промяна. Ние от Siemens се надяваме да обслужваме цифровата промяна на 80% от дребните и междинни предприятия в Китай в бъдеще. "

Ли Хайгъ добави още, че несъмнено има редица нови планове и хрумвания, с  които Siemens може да взе участие в индустриалната стандартизация. „ Siemens обслужва доста компании за съоръжение в Шънджън. Надяваме се, че посредством нашите механически средства локалните китайски компании ще могат да се приспособяват по-добре към стандартите на Европейски Съюз и да навлязат по-лесно на европейския пазар. “

Като цяло, на фона на непрекъснатия прогрес в отварянето на Китай и стопанската система на страната към света, подкрепено от устойчиво икономическо развиване, Китай се трансформира в гореща точка за задгранични вложения. Задълбоченото съдействие сред китайски и задгранични компании сигурно ще сформира красиво придвижване за развиване в доста области като производството и промишленостите на услугите.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР