Blue Shield California се отказва от CVS за Amazon и фармацевтичната компания на Марк Кюбан

...
Голям здравен застраховател в Калифорния разтърсва системата за ценообразуване на
Коментари Харесай

Голям здравен застраховател в Калифорния разтърсва системата за ценообразуване на лекарствата, отпускани с рецепта, тъй като се стреми да намали цената на лекарствата за своите 4,8 милиона членове.

Blue Shield от Калифорния вече няма да използва Caremark на CVS Health като свой мениджър на ползи за аптеките и вместо това ще си партнира с няколко компании, включително Amazon Pharmacy и Mark Cuban Cost Plus Drug Company. Застрахователят очаква да спести до 500 милиона долара годишни разходи за лекарства, след като многогодишният план бъде напълно изпълнен.

Мениджърите на обезщетения за аптеки са компании, които договарят отстъпки от производителите на лекарства към застрахователите. Те бяха подложени на критики от други играчи в индустрията на здравеопазването и от Конгреса заради техните непрозрачни практики. По-специално, критиците са загрижени за това как компаниите се компенсират и как техните практики могат да увеличат разходите за лекарства за потребителите. Топ мениджърите на обезщетения са част от големи здравни предприятия, които също притежават големи застрахователи.

Високите разходи за лекарства отдавна са едно от най-големите главоболия в здравеопазването на американците, а разходите за лекарства нарастват. Повечето възрастни приемат поне едно лекарство с рецепта годишно, докато повече от една трета приемат поне три, каза Blue Shield, цитирайки данни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Развалена система

Blue Shield каза, че новият им модел на аптечна грижа е предназначен „да коригира проблемите в днешната повредена система за лекарства с рецепта“.

„Сегашната аптечна система е изключително скъпа, изключително сложна, напълно непрозрачна и предназначена да максимизира печалбата на участниците вместо качеството, удобството и рентабилността за потребителите“, каза Пол Маркович, главен изпълнителен директор на застрахователя, в изявление. „Ето защо ние работим със съмишленици, за да създадем напълно нова, по-прозрачна система, която доставя точните лекарства на точните хора в точното време на значително по-ниска цена.“

Съгласно плана Amazon Pharmacy ще осигури безплатна доставка на лекарства на членовете, докато Mark Cuban Cost Plus Drug Company ще установи модел на ценообразуване, който според Blue Shield ще бъде „прост, прозрачен и по-достъпен“. Други две компании ще предоставят допълнителни услуги.

CVS Caremark ще продължи да работи с Blue Shield, предоставяйки специализирани аптечни услуги за членове със сложни заболявания.

В изявление CVS Health каза: „Очакваме с нетърпение да осигурим грижи за членовете на Blue Shield of California, които се нуждаят от сложни, специални лекарства – както правим от почти две десетилетия.“

CVS (CVS)” се сринаха с около 9% по време на сутрешната търговия. Той вече беше паднал с повече от 21% тази година преди спада в четвъртък поради опасения от конкуренция от страна на Amazon и други евтини фармацевтични компании, както и спад в потребителските разходи по преценка.

Последният ход на Amazon

Планът на Blue Shield също така насърчава участието на Amazon в сектора на здравеопазването, особено във фармацевтичната индустрия.

Компанията закупи онлайн аптеката PillPack през 2018 г., стартира своя собствена аптека Amazon Pharmacy през 2020 г. и миналата година създаде виртуална здравна клиника. Компанията също така приключи покупката си за $3,9 милиарда на One Medical, доставчик на първична медицинска помощ, през февруари.

По-рано тази година Amazon дебютира RXPass, месечен пропуск за неограничена доставка на 5 долара за 60 обичайни генерични лекарства с рецепта за лечение на алергии, възпаления, високо кръвно налягане и други състояния.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР