Блокади на главния път Смолян - Пловдив, в района на

...
Блокади на главния път Смолян - Пловдив, в района на
Коментари Харесай

Блокади на пътища в Чепеларско, родопчани готови да протестират и в Брюксел

Блокади на основния път Смолян - Пловдив , в региона на Чепеларе и с.Орехово, образуваха километрични опашки от моторни транспортни средства, които се пропущат на 15 минути. Причината са протестните дейности на локалните поданици , с които желаят да изкажат своето неодобрение със закриване на Районната прокуратура в Чепеларе.

" Този митинг е провокиран от решението на Висшия правосъден съвет и на държавното управление, в лицето на министър Цецка Цачева, с което се закрива нашата Районна прокуратура. Без критерии и нормативна база, която да подсигурява за бъдеще, твърдяното от Висш съдебен съвет териториално поделение, фактически ще подсигурява и пази правата на чепеларци в същия размер, който го е правила Районна прокуратура “, разяснява юрист Тонка Димчева, ръководител Инициативен комитет за отбрана на човешките, гражданските и съюзни права на жителите на град Чепеларе “.

Според нея сега липсва нормативна база, която да е гаранция за това . Адвокат Димчева счита, че това решение опонира на рекомендациите на Европейската комисия, дадени през 2017 година " В отчети се сочи, че провеждането на съдебната промяна може да се случи само след координиране със заинтригуваните лица и реализиране на единодушие с тези лица. Жителите на община Чепеларе научиха за тази промяна от медиите “, добави ръководителят на Инициативния комитет. Тя бе безапелационна, че в случай че не бъдат чути през днешния ден, митингите не престават със серия такива в София, в това число и в Брюксел пред Европейската комисия.

От Инициативният комитет имат намерение да насочат и тъжби за нарушавания и да изискат започване на наказателна процедура от Европейския съюз . " Ще предприемем всички законови ограничения, с цел да бъдем чути “, безапелационна е юрист Димчева.

Десетки поданици на родопския град и прилежащите села блокираха пътя, с цел да показват недоволството си от закриването на Районна прокуратура в Чепеларе . " Господа управници, не забравяйте кой ви е избрал. Не мислете, че като сте седнали на меките столове, може да забравите за народа. Помнете, че никой не е безконечен “, приканва Иван Малинов от Чепеларе.
-->
Според Борислав Киряков чепеларци ще защитят града си от всички произволи , които се случват в последно време в цялата страна. " Крайно време е всички чепеларци да се събудим и да станем и да тропнем, както го е направил преди време Капитан Петко челник “, добави Киряков. Той счита, че това е първата стъпка към закриването на прокуратурата в града , след което съдът и полицията ги следва същата орис в Чепеларе.

При протестиращите през днешния ден беше и кметът на община Чепеларе Славка Чакърова , дружно с нейните заместници.

" Тук сме да изразим нашето неодобрение от закриване на прокуратурата в Чепеларе, заради няколко аргументи. Една от най-важните за нас, е че самия Съдебен съвет, поставяйки критерии кои да бъдат закрити и кои не, се загатва, че там, където има курорти, няма да бъдат закрити. Да, само че ние на територията на общината имаме подобен - Пампорово. Всички знаем, че курортът се уголемява, общината се намира наоколо до границата, чака се и отваряне на пътя за Гърция при Рудозем. Пътникопотокът ще се усили, както и заплахата от катастрофи ", разяснява Чакърова.

Според нея закриването на Районна прокуратура ще се отрази отрицателна на общината , както в демографски, по този начин и в стопански проект. Чакърова разясни още, че жителите са извънредно обезпокоени от това решение и се надява то да бъде анулирано.

Чакащите в колоните от коли бяха с разнопосочно мнение, само че почитат правото на мнение на протестиращите. Според някои те са обективни, а други бяха на мнение, че сходни подразделения са единствено в тежест на бюджета на страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР