Близо три пъти по-малко са болните от грип и остри

...
Близо три пъти по-малко са болните от грип и остри
Коментари Харесай

Три пъти по-малко болни по Коледа и Нова година, резкият скок се чака до дни

Близо три пъти по-малко са болните от грип и остри респираторни болести по Коледа и Нова година в съпоставяне със седмицата преди този момент. Данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания демонстрират, че от 18 до 24 декември инфектирани са 4461, а в последната седмица на годината те са 1802. Причината е, че

всеобщо болните не вървят на доктор и не се тестват по празниците, настояват експерти.

 

Ниският брой болни обаче няма да се задържи задълго, сочат прогнозите. Очаква се завръщането на учениците в клас след зимната почивка, както и всеобщите събирания по празниците да дадат отражение върху броя на инфектираните. Влияние оказват и ниските температури, заради които хората се събират на закрито.

 

Пиковите стойности на грипа да са до края на януари, счита проф. Нели Корсун - завеждаща лабораторията “Грип и Остри респираторни болести ” в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

“Циркулацията на вируса стартира още в края на ноември месец и последователно се усилва броят на потвърдените случаи. В момента циркулират и всички сезонни вируси ”, разяснява проф. Корсун пред Българска национална телевизия.

 

От средата на декември у нас се популяризира и грип Б. Три седмици откакто пристигна А, засечен бе и другият вид.С внезапно начало с висока температура и мощни болки в мускулите и ставите, изнемощялост и не толкоз хрема се характеризират и двата типа грип А и Б, изясни доцент Кунчев.

 

По думите му признаците на двата вида не се разграничават и пациентите не биха разбрали от кой са се заразили, в случай че не се тестват. “Лечението е едно и също ”, изясни Кунчев.

 

Според експерти най-важно е пациентът да посети доктор, в случай че до 3 дни признаците му не отшумят

Важно е болният да не си предписва самичък разнообразни симптоматични медикаменти или противогрипни, както и да не се самолекува с антибиотици.

 

Антибиотиците не лекуват грип, безапелационни са лекарите. Те ги предписват единствено откакто са открили, че има бактериално наслагване след вируса и има потребност от антибиотично лекуване. Болният е инфектиран към пет дни.

 

Най-честото затруднение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да е и отит - инфектиране на междинното ухо. В редки случаи грипните затруднения засягат мозъка или сърцето. Лекарите припомнят, че с цел да се предпазят, хората би трябвало да носят маска на закрито и да заобикалят скупчвания на доста хора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР