Близо сме до появата на фантастичния “tricorder. Спомняте ли си

...
Близо сме до появата на фантастичния “tricorder. Спомняте ли си
Коментари Харесай

Устройство, което се побира в ръката, диагностицира болести и следи жизнени показатели?

Близо сме до появяването на фантастичния “tricorder ”. Спомняте ли си уреда употребен в истинския сериал Star Trek за здравна диагностика? Наречен “tricorder ”, той можеше да диагностицира казуса на болния единствено като бъде държан в ръка.

През тази година бяха наградени два от участващи 300 научни екипа за представянето на сходен апарат. Final Frontier Medical Devices и Dynamical Biomarkers Group са спечелилите в специфичен конкурс, които показаха уреди най-близко сходство на “tricorder ”-а от Star Trek.

Идеята е да се създаде устройство на бъдещето, което без инвазивни проби да показва акуратни резултати на съществени витални индикатори. Двата екипа получили премията са фокусирали напъните си върху основаването на многофункционален софтуерен апарат. Според оценителите от журито, и двата уреда съвсем дават отговор на условията да се диагностицират 13 разнообразни болести, измежду които анемия, диабет, белодробно заболяване, пневмония и зараза на пикочните пътища.

И двата уреда дават отговор на условието да комбинират доста функционалности в индивидуален диагностичен  апарат побиращ се в ръката.
Уредът на Final Frontier Medical Devices и Basil Leaf Technologies печели първа премия и е наименуван DxtER. Той съставлява iPad снабден с изкуствен интелект, който употребява неинвазивни датчици, с които събира информация за главните биологични функционалности на организма.

Уредът на Dynamical Biomarkers Group, спечелил второ място, в действителност комбинира три модула – модул за разбор на кръв и урина, модул за разбор на витални функционалности и образован модул. Трите модула са свързани със смарт телефон и могат да проучват кръвта, урината, външния тип на кожата и виталните функционалности на човек.

И двата уреда са много покрай „ трайкордъра “ на Star Trek, само че има още неща, които би трябвало да се реализиран. Например, до момента в който уредът за наблюдение на виталните функционалности на организма е много високотехнологичен, обработката на данните изисква съществуването на избран програмен продукт. Това поражда проблеми. Същото важи и за уредите правещи умозаключение за положението на индивида по облиците, които смъкват от него. За задачата още веднъж е необходим избран програмен продукт.

И при двата уреда проучването се концентрира върху потреблението на микрофлуиди, с цел да се проучват най-малките количества интерстициална течност (междуклетъчна) и пот, като по този начин се отстрани мъчителното, неловко, а в някои случаи и рисково взимане на кръв за лабораторен разбор.

Междувременно учените лазработиха и апарат, който може да диагностицира генетични болести, а също и рак. Този апарат употребява микровълни и работи даже без да се допира до кожата. Засега обаче, никой не може да сътвори технология, която напълно да се побира в човешката ръка и да комбинира всички уреди за разбор и диагностика, присъщи за същинския „ трайкордър “.  Учените обаче, демонстрират че основаването му е в напълно близкото бъдеще.

Когато подобен апарат бъде основан, той ще оказва помощ при полеви условия да се диагностицират доста положения и заболявания. Той ще бъде първи асистент на лекарите от неотложната пред болнична помощ, при военни интервенции и други

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР