Близо пет години след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ)

...
Близо пет години след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ)
Коментари Харесай

Започна изплащането на 570 млн. лв. на част от кредиторите на КТБ

Близо пет години след затварянето на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и четири след оповестяването ѝ в неплатежоспособност стартира разпределението на събрани от синдиците 570 млн. лева Те ще бъдат изплатени на кредиторите, включени в първата частична сметка за систематизиране, която съдържа над 7 хиляди институции, компании и жители, съобщава  " Капитал ".

Повечето от кредиторите са държали по сметките си суми над обезпечения размер от 100 хиляди евро или са били с депозити, подписани при преференциални условия, което ги лиши от правото да получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Самият фонд също е в листата с взимане за 3.7 милиарда лева от общо изчезналите над 5 милиарда лева, само че ще бъде пререден от обезпечените кредитори, като на процедура всеки от имащите право на систематизиране ще получи единствено дребен % от размера на вземането си.

Изплащането на парите стартира през днешния ден. Първата порция средства, събрана от синдиците посредством осребряване на имущество от банкрутиралата банка, ще може да се потърси през клоновата мрежа на " Уникредит Булбанк ", която е била определена да посредничи в процедурата. За да получат полагаемия им се %, клиентите ще дължат такси и комисиони според цената на банката.

Всеки заемодател може да ревизира каква е полагаемата му се сума в Търговския указател по партидата на КТБ.

От нея е видно, че най-вече ще получи Фондът за гарантиране на влоговете в банките, на който са разпределени 409 млн. лева, от обезпечените кредитори по-големи суми ще вземат " Сосиете женерал Париж ", " Арадстрой " и " Аполо инженеринг ", а от необезпечените - институции като Агенцията за приватизация и АЕЦ " Козлодуй ".

В сметката са включени и голям брой физически лица, на които се поставят суми от порядъка на 5 - 10 лева, за които тегленето на средствата се обезсмисля от дължимите такси и комисиони по интервенцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР