Близо метър е вече снежната покривка на ски център Картала

...
Близо метър е вече снежната покривка на ски център Картала
Коментари Харесай

Повишена опасност от лавини в планините

Близо метър е към този момент снежната завивка на ски център „ Картала ” край Благоевград. През последните дни в планината е натрупал нов сняг. Пистите са обработени и изискванията за ски и зимни спортове са отлични. Новият сняг обаче крие и рискове, предизвестяват планинските спасители.

Благоевград

Повече от 30 см. наваляха в Рила планина тази седмица. Пистите на ски център „ Картала ” са в чудесно положение, само че планинските спасители са бдителни поради рисковите скиори и сноубордисти, които макар нарасналата заплаха от лавини, карат отвън маркираните трасета.
Георги Ботев, шеф на отряд към Планинска избавителна работа – Благоевград: " В момента е доста рисково отпаничката нагоре, тъй като преди три дни беше слънчево и имаше т. нар „ снежна дъска ” и върху нея паднаха към 30 сантиметра нов сняг, който е пърхав. Това допуска на такива терени, където са изоставени писти, всякакви улеи, подготвя отцепването на лавина. "
Планинските спасители предизвестяват, че лавини могат да се провокират даже при вървене или по-силен звук, по тази причина още веднъж молят към скиорите да не излизат отвън пистите. Зимната екипировка в планината е наложителна, както и носенето на телефон.
Георги Ботев, шеф на отряд към Планинска избавителна работа – Благоевград: „ Тези, които подхващат пътешестване до хижа „ Македония ”, която е на 2 часа и половина обикновено вървене, и те би трябвало да са много по-добре екипирани, тъй като има още 1000 метра близо денивилация. Трасето е към 9 километра и при утежняване на времето би трябвало да са по-добре предпазени. ” Два пъти предишния месец планинските спасители от Благоевград са помагали на премръзнали хора, тръгнали с маратонки на преход в планината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР