Близо месец след началото на отоплителния сезон живеещите в блок

...
Близо месец след началото на отоплителния сезон живеещите в блок
Коментари Харесай

Топлофикация начислява двойни сметки за парно в столичен блок

Близо месец след началото на отоплителния сезон живеещите в блок 119 на столичния квартал " Лозенец " се оплакаха от повишени сметки за парно. Според хората " Топлофикация София " им е начислила двойни сметки спрямо предходната година по същото време.

Блок 119 има 20 етажа. В него живеят толкоз хора, колкото в едно малко село, заяви Българска национална телевизия. За да стигне бързо топлата вода до последния етаж, в блока е построена апаратура на два кръга. Първият кръг обслужва първите 8 етажа, като през всеки апартамент до 8-ия етаж минават по 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите, които зареждат втория кръг, са две.

От няколко седмици жителите на блока са обезпокоени от сметката си за парно за месец октомври. " За следващ път и тази година " Топлофикация " на изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, спомагателни разноски за уреди, без измервателни уреди върху тях ", уточни Драгомир Стефанов, който живее в блока.

Жителите на блока изясняват, че до тази година в блока всички са получавали идентични сметки за сградна апаратура. С новия отоплителен сезон се оказва, че " Топлофикация " начислява на клиентите до 8-ия етаж двойна такса сградна апаратура поради множеството тръби. Във месечната фактура на хората това е маркирано като " отоплително тяло без апарат ".

Хората изясняват и че преди няколко години целият блок е сменил уредите за премерване с най-модерните такива, които имат отдалечено отчитане, тъй че да няма разминавания и сходни изненади.

Отговорът на " Топлофикация " е, че по-високите суми се дължат на нов способ, по които се пресмята сградната апаратура в блока. Новата такса на блока е била начислена след извършена инспекция. Проверката била инициирана през март месец, тъй като от сдружението са открили, че постройката попада в листата с постройките, при които има повече от 50% отдадена сила от сградната апаратура. Проверката е открила, че би трябвало да се начисляват суми и за така наречен втори кръг на отоплителната апаратура в блока.

Георги Русев, управител на компанията за топлинно счетоводство, изяснява, че от четирите тръби две се смятат захранващи тръби. Другите две тръби, които минават директно за зареждане на горната зона, се смятат за отоплително тяло и те не са към сградната апаратура.

Според жителите на блока тези тръби не са отоплителни уреди, само че в случай че се възприемат като такива, те би трябвало да имат уреди за замерване на отдадената сила. Според Драгомир Стефанов на този въпрос " Топлофикация " споделя, че на тръбите няма по какъв начин да се сложат уреди, тъй като това в действителност са тръби. Въпреки това в сметките разхода от тръбите бил посочен като " нагревател ".

Жителите на блока към този момент са срещнали с казуса си омбудсмана, Столична община и Комисията за отбрана на потребителите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР