Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че

...
Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че
Коментари Харесай

Евробарометър: Почти половината европейци не спортуват

Близо една втора от жителите на Европейския съюз споделят, че въобще не се занимават с физически извършения или спорт

Това излиза наяве от изследване на Евробарометър, представено от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Според анкетата, обхващаща всички 27 страни членки на Европейски Съюз, приблизително за общността делът на хората, които не спортуват, е 45 %. За съпоставяне, през 2009 година те са били 39 %, а през 2017 година – 46 %.

От данните на Евробарометър се схваща, че 32 % от жителите на Европейски Съюз се занимават със спорт най-малко един път седмично, а 6 % – най-малко пет пъти седмично.

Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 %, Люксембург – 63 %, и Нидерландия – 60 %. Най-неактивни в това отношение са жителите на Португалия, Гърция и Полша, където надлежно 73, 68 и 56 въобще не вършат физически извършения.

В България 4 % декларират, че постоянно спортуват, до момента в който 61 % споделят, че изобщо не се занимават с такива действия, сочат резултатите от анкетата.

От допитването излиза наяве, че интензивно спортуващите европейци нормално са мъже, добре образовани, работещи и финансово постоянни.

Проучването сочи, че 49 % от дамите в Европейски Съюз въобще не се занимават със спорт, до момента в който измежду мъжете този дял е 40 %.

Според данните 22 % от безработните поданици на ЕСспортуват най-малко един път седмично. Сред хората на управителни длъжности този дял е 45 %.

Поне един път седмично спортуват 13 % от хората, напуснали учебно заведение на 15-годишна възраст или по-малки, и 42 % от тези, които са траяли образованието си до 20-годишна възраст или по-нататък.

Хората, които имат компликации да си заплащат сметките, демонстрират по-слаба податливост да се занимават със спорт всяка седмица (20 процента), в сравнение с тези, които нямат или съвсем нямат сходни спънки (36 процента), демонстрира изследването.

Липсата на време е съществена причина, заради която хората споделят, че не спортуват (41 процента), следвана от неналичието на мотивация или интерес (25 процента).

По време на пандемията от КОВИД-19 една трета от жителите на Европейски Съюз са спортували по-рядко, 18 % са спрели да се занимават с физически извършения, 34 % са траяли да бъдат дейни на същото равнище, а 9 % са нараснали интензивността си, сочи анкетата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР