Близо една трета от тайванските коралови рифове са обречени на

...
Близо една трета от тайванските коралови рифове са обречени на
Коментари Харесай

Тайванските коралови рифове агонизират

Близо една трета от тайванските коралови рифове са обречени на крах поради избелване вследствие на световното стопляне, съобщи Франс прес, базирайки се на мрежа от асоциации, която следи здравето на морските системи на острова.
Мащабно изследване, извършено предходната година от Тайванската мрежа за наблюдаване на избелването на коралите (TCBON) и обхванало 62 обекта, демонстрира, че островът в никакъв случай не е преживявал толкоз тежка рецесия.

Данните от проучването сочат, че половината от тайванските коралови рифове са били наранени от избелването, а провалите върху 31 % от тях са толкоз огромни, че надали ще се възстановят и са обречени на крах.

" Коралите като че ли са сготвени ", споделя Куо Чао-ян от Центъра за проучване на биологичното многообразие на Академия Синика.

Кораловите рифове покриват под един % от морското дъно, само че обезпечават заслон и храна за една четвърт от морските типове.

Избелването на коралите, което се свързва със загубата на цвета, се предизвиква се от повишението на температурата на водата. Това води до " изгонване " на симбиотичните водорасли, които обезпечават цвета и питателните им субстанции.

Рифовете могат да се възстановят, в случай че водата се охлади, само че могат и да загинат, в случай че явлението продължава. Малкият брой тайфуни предходната година, които нормално водят до изстудяване на водата, са съдействали за избелването, отбелязва Куо.

" Кораловите рифове са тропическите гори на океаните. Кораловият риф без корали е като гора без дървета. Съществата, които живеят там, ще бъдат принудени да изоставен поради неналичието на заслон или храна ", споделя специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР