Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след

...
Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след
Коментари Харесай

Как ще бъдат подпомогнати земеделците и хората, чиито домове пострадаха от потопа?

Близо два месеца ще се разчистват вредите от погрома след опустошителния проливен дъжд и преливането на река Стряма, само че цялостното възобновяване на засегнатите карловски села ще отнеме най-малко една година - това стана ясно от екипите, които работят на терен.

На третия ден от бедствието в Трилистник хората съумяха да влязат в домовете си и да огледат вредите. Над 100 са къщите, мощно потърпевши от придошлата вълна, само че занапред стартира оглед за градивното им положение. Мъката на хората от селото е огромна, откакто и тонове земеделска продукция остана под вода и е изцяло унищожена. Според земеделския министър Явор Гечев към този момент е направена организация за обезщетение на производителите.



Загубите в оранжериите на Донка Матанска от с. Трилистник са за стотици хиляди левове. За нея и фамилията ѝ възобновяване ще е постепенно, тъй като още не могат да се стъпят финансово на крайници поради градушката от предходната година. Общинските служби " Земеделие " към този момент одобряват заявки за вреди от земеделците, в това число и в почивните дни.



Хората, чиито домове пострадаха от наводнението също могат да подават заявки за приемане на еднократната финансова помощ от страната. На жителите от най-тежко засегнатите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни артикули. След като бъдат подадени данни за вредите в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, комисията ще излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лева във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възобновяване на района.



Краставици, бамя, царевица - това отглежда от години фамилията на Донка Матанска. След като предходната година градушка унощожава посевите, в този момент водата залива изцяло прокуцията. Така към този момент няма и какво да продават на борсата.

" Една четвърт останаха от тях, което не е залято, всичко друго е под вода, оранжериите са цялостни. Следващият ден след наводнението ми звъняха за бамя и споделих - скърбя, няма бамя. Губим парите си, единствено, дето сме насадили ", споделя Донка Матанаска - аграрни производител.

Министерският съвет ще обезпечи нужните средства за обезщетение на земеделците след потопа в допустимия оптимален размер, увери пред Българска национална телевизия служебният министър на земеделието.

" Механизмът е подобен: на 100 % пропаднали площи, се заплащат 80 % от разноските, направени по софтуерна карта. Тук става въпрос за злополучие, там където е предходна водата всичко е пропаднало, т.е. ние ще описваме на 100 % ", съобщи Явор Гечев - длъжностен министър на земеделието.

Опитът на хората от минали бедствия обаче демонстрира, че обезщетенията не покриват вредите.

" Ще са някакви смешни пари, които няма да ни оказват помощ за безусловно нищо. Миналата година градушката като ни удари, пристигнаха и огледаха и нищо..., не знам какво желаят, с цел да ни дадат обезщетение ", изясни Донка Матанаска.

Надежда този път наподобява ще има и за дребните стопани, тъй като от министерството обявиха, че и те би трябвало бързо да опишат вредите си.

" Това, което е във връзка с заден двор, т.е. занимание земеделието, дано се разказват тези вреди в това число във ведомствените комисии и към кметовете ", уточни още земеделският министър.

За Ирина Драганчева изгубената зимнина и продукция в двора не е от голяма важност. Семейството с двама възпитаници, остава без дом откакто първичният оглед на къщата откри, че тя е рискова за живеене.

" Не знам, просто не знам. - Надежда има ли? - Надяваме се... - Кой мислите, че може да ви помогне? - Само родственици ", споделя Ирина Драганчева.

Засега фамилията е приютено от родственици, само че с наближаването на 15-ти септември родителите търсят и различен заслон.

" Децата потеглят на учебно заведение, какво ще стане с тях... не знам. Единият ще пътува, другият е тук, не знам... нищо нямаме за тях към този момент ", споделя още Ирина Драганчева.

Социалните служби ще спомагат на потърпевшите от наводнението да подадат своите заявки за приемане на еднократна финансова помощ от страната. От община Марица също обмислят вид за поддръжка.

" Като община сме подготвени да се откажем от част от вложенията, които сме планували до края на годината, с цел да можем също да помогнем ", съобщи Димитър Иванов.

Останалите без документи след потопа също нямат да бъдат лишени от правото да аплайват за помощ. Районните полицейски ръководства ще спомагат тук-там за издаването на персоналните карти, а земеделските служби ще подкрепят окомплектоването на нова документи за производителите.

След като селото беше два дни без ток, в късния следобяд електроснабдяването беше възобновено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР