Близо два часа в сряда Народното събрание се занимаваше с

...
Близо два часа в сряда Народното събрание се занимаваше с
Коментари Харесай

Два часа депутатите спориха за съмнителна декларация на бъдещия нов шеф на тотото

Близо два часа в сряда Народното събрание се занимаваше с въпроса дали досегашният народен представител от " ИТН " Александър Тодоров, готвен за нов изпълнителен шеф на " Българския състезателен тотализатор ", е подал декларация с погрешно наличие в опит да заеме новия пост.

От няколко седмици насам назначеното от ГЕРБ управление на тотализатора, против което хвърли куп обвинявания в нередности. се отбрани с аргумента, че тотото има извънредно положителни финансови резултати в последните две години и даде обещание да не апелира в съда уволнението си. Това обаче са създали другите двама членове на управата, готвени за промяна, стана ясно в сряда вечерта. Поради техните тъжби бе, подадено от Радостин Василев, в което.

Проблемът с декларацията му поражда от това, че е попълнена и подадена още преди приемането на оставката му като депутат.

Във фокуса на разискванията бе подадената от Тодоров декларация за спор на ползи. От ГЕРБ-СДС желаеха прокуратурата да се самосезира и да ревизира дали Тодоров е попълнил декларация с погрешно наличие. Движение за права и свободи също дефинира случилото се като " клетвопрестъпничество " и " нарушаване на конституцията ".

Ива Митева (ИТН) отбрани сътрудника си Тодоров. Тя уточни, че той е заявил спор на ползи, за което съгласно законовите разпореждания, признати от ГЕРБ, разполагал с едномесечен период за отстраняването им.

" Всички сме подали такава декларация, когато сме станали народни представители. Александър Тодоров е спазил закона и няма съображение за този спор сега ", сподели тя.

В началото на разискванията Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) сподели, че се е трансформирало в постоянна процедура да се подписват заявления с погрешно наличие. Тя изясни, че Тодоров е подал заявление едвам откакто е определен за изпълнителен шеф на спортния тотализатор. Според Закона за обществените предприятия член на директорски орган не може да бъде лице, което заема обществена служба.

Каназирева направи паралел с подадената декларация за българско поданство от премиера Кирил Петков. " Явно измежду ръководещите става процедура да нарушават и разпоредбите, и законите, и конституцията, която имаме ", сподели тя.

Александър Тодоров се отбрани, като подсигурява, че нарушаване на закона няма. Той напомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския указател. " Има способени органи, които ще кажат има ли нарушаване или не. Няколко пъти стана въпрос и много сътрудници адвокати споделиха, че съм назначен за изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор, което не дава отговор на истината. Избирането ми се конституира от вписването в Търговския указател, тъй че тези изказвания не дават отговор на истината ", разяснява той.

С реплики и дуплики за подадената декларация се включиха и депутатите от Движение за права и свободи. Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите от групата на ГЕРБ, като посочи, че декларациите на Кирил Петков нямали никакво значение. Колегата му Хамид Хамид разяснява, че с една погрешна декларация през днешния ден те вършат шеф на тотото, а на следващия ден - министър-председател на България.

Искрен Митев от " Продължаваме Промяната " възкликна от трибуната: " О, знамение, ГЕРБ и Движение за права и свободи цитират Конституцията от трибуната на Народното събрание ".

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че задачата на днешния спор е на следващия ден първа точка да не бъдат измененията в Закона за енергетика и през днешния ден да се провали съвещанието на Комисия за енергетика.

В последна сметка Народното събрание одобри оставката на Александър Тодоров със 144 гласа " за ", без " срещу " и един " въздържал се ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР