Близо четири години отминаха от злополучното изстрелване на “Фобос-Грунт. Днес

...
Близо четири години отминаха от злополучното изстрелване на “Фобос-Грунт. Днес
Коментари Харесай

Ще има ли нов Фобос-Грунт? Може би!

Близо четири години отминаха от злощастното изстрелване на “Фобос-Грунт ”. Днес Русия продължава да стои на същото състояние, както и преди – страна без лични автоматизирани междупланетни станции. След повредата на “Фобос-Грунт ” страната одобри други цели – следващата година ще излети първата задача от стратегия “ЕкзоМарс ”, а през 2018 година ще излети и втората задача. Тези две задачи – през 2016 и 2018 година са дълго чаканият късмет Русия да се върне измежду страните, които учат далечните планети, въпреки и с помощ от Европейската галактическа организация (ЕКА).

“Фобос-Грунт-2 ” обаче може би ще има. Наскоро Неправителствени организации Лавочкин оповести, че планът ще възкръсне и автоматизираната станция, която ще вземе проби от луната на Марс – Фобос, ще лети през 2024 година. “Фобос-Грунт-2 ” ще се преглежда като първи стадий от възвращаема задача до Марс, която ще бъде извършена на по-късен стадий и ще вземе проби от самия Марс.

 Phobos-Grunt launches

Ракетата “Зенит ” излетя на 8 ноември 2011 в 22:16 часа българско време, само че автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” не съумя да напусне околоземна орбита и да се насочи към Марс. Photo credit: TsENKI

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР