Близо четири десетилетия след като американските гласоподаватели отхвърлиха безцеремонно кандидатурата

...
Близо четири десетилетия след като американските гласоподаватели отхвърлиха безцеремонно кандидатурата
Коментари Харесай

На 94 години и 172 дни Джими Картър стана най-възрастният бивш US президент

Близо четири десетилетия откакто американските гласоподаватели отхвърлиха безогледно кандидатурата на Джими Картър за втори президентски мандат, 39-ият президент на Съединени американски щати означи историческо достижение. Днес Джими Картър стана най-възрастният някогашен американски президент, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Днес е 172-ият ден след 94-ия рожден ден на Картър. Така той надвиши с един ден върха, подложен от Джордж Буш, който умря на 30 ноември на 94 години и 171 дни, което към оня миг, го правеше най-възрастният някогашен американски президент. И Картър, и Буш са родени през 1924 година - Буш на 12 юни, а Картър на 1 октомври.

С това си достижение за Картър опровергава медицинските прогнози. Преди повече от три години той бе диагностициран с меланом с разсейки в мозъка и черния дроб, мина през лекуване и най-после лекарите споделиха, че е излекуван.

" Днес не е планувано никакво особено честване ", сподели във връзка върха Дийна Конджилео, говорителката на Центъра " Картър ", учреден от Джими Картър и брачната половинка му Розалин в Атланта през 1982 година

Центърът в продължение на десетилетия води акции в региона на публичното опазване на здравето, следи избори, следи за спазването на човешките права и взе участие в намирането на решения на спорове по света. Едно от достиженията на центъра са дългогодишните старания за елиминиране на заболяването дракункулоза - паразитна зараза, обвързвана със нечиста питейна вода. През 1986 година, когато Центърът " Картър " стартира програмата за премахване на това заболяване, от него боледуваха 3,5 милиона души в 21 страни. Миналата година в света имаше единствено 28 заболели. Преди три години в телевизионно изявление Картър сподели, че се надява да живее по-дълго от паразита, пораждащ болестта.

Въпреки четирите години на президентския пост, макар че изигра роля в подготовката на историческата близкоизточна договорка от Кемп Дейвид, Картър избира да акцентира повече активността на центъра, вместо да приказва за политическата си кариера. Той споделя, че в младостта си в никакъв случай не е възнамерявал да стане президент.

Когато питат Картър кое е било най-важното решение в живота му, той споделя: " Когато предложих на Розалин да се омъжи за мен ".

Джими Картър и Розалин, която е на 91 години, са женени от 73 години. Те живеят в Плейнс, в щата Джорджия - градче с към 750 поданици, където са се родили, израснали и оженили. Картър постоянно преподава в неделното учебно заведение на локална баптистка черква. Заради него в църквата идват стотици хора.

Картър до известна степен взе участие и в политическия живот на американските демократи. До Плейнс за срещи с него идват претенденти за президентската номинация на Демократическата партия. Двама сегашни претенденти - сенаторът Кори Букър от Ню Джърси и Ейми Клоубъчар от Минесота посетиха Плейнс за среща с Картър. Бърни Сандърс, претендент за демократическата президентска номинация през 2016 година и за изборите през 2020 година, пък беше участник в дискусионна среща в Центъра " Картър ". Тогава точно Картър показа, че е дал своя вот за Сандърс против Хилари Клинтън на първичните избори на американските демократи преди три години. Картър поддържа и демократката Стейси Ейбрамс на изборите за губернатор на Джорджия предходната година, които тя изгуби с малко. Демократи от Джорджия считат, че още претенденти за президентската номинация на американските демократи, ще изминат пътя до Плейнс за срещи с Картър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР