Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от

...
Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от
Коментари Харесай

Рекорден брой кукери на Сурва изгониха злото

Близо 7500 души от девет страни демонстрираха маскарадните традиции от своите земи по време на втория ден на интернационалния фестивал " Сурва " в Перник.

От антични времена кукерството остава една от най-обичаните обичаи у нас. Вещаещ отминаването на зимата и прогонващ злите сили, обичаят се предава от генерации.

Със специфични маски и костюми, кукерите в Перник танцуваха и правиха обредни дейности за здраве и изобилие.

Конкурсната стратегия стартира от ранни зори през днешния ден, а площадът в Перник мъчно побираше и всички искащи да се включат, и посетители на празника.

В маскарадните игри ограничавания няма. В битката със злите сили се включиха дребни и огромни, а спрямо предни години, този път доста от участниците са девойки.

Една от тези девойки е Лили. Тя с горделивост декларира, че е кукер и че кукерството дава мощ и страст,която не може да се съпостави с нищо друго.

Да не забравяме, че за направата на костюмите са нужни доста средства, това ни припомня Илия Лалчев, уредник на кукерския клуб от село Мирково. Мъжът е кукер от дете и всяка година събира хора от селото, с цел да не бъдат забравени традициите на нашите прародители.

Освен спортното дефиле, фестивалът предлага разработване на маски и дегустиране на обичайни български ястия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР