Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили

...
Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили
Коментари Харесай

Над 74 000 граждани и организации са потърсили помощ от омбудсмана през 2022 г.

Близо 74 500 жители и представители на организации са потърсили подпомагане, отбрана или помощ от институцията на омбудсмана през 2022 година. Това демонстрира Годишния отчет за активността на публичния бранител за миналата година, оповестяват от офиса на омбудсмана.

31 900 са груповите подписки и тъжби по съответни проблеми. 25 523 жители са изслушани в приемните, проведени от омбудсмана и заместник-омбудсмана в столицата и цялата страна. А получените тъжби през 2022 година са над 15 000, което е безспорен връх в 17-годишната история на институцията.

По думите на Диана Ковачева това е тъжен връх, който сподели ясно, че хората изпитват от ден на ден компликации да посрещат даже и най-базисните си потребности - за храна, за медикаменти, да заплащат битовите сметки. Омбудмсанът разясни, че институцията от дълго време не е просто пощенска кутия за сигнали, а е извоювала престиж, доверие и е разпознавана от жителите като бранител на правата им.

Статистиката в Годишния отчет демонстрира, че най-вече са жалбите, свързани с нарушените потребителски права - срещу доставчиците на публични услуги и частноправни субекти - ВиК и електроразпределителни сдружения, мобилни оператори, банки, колекторски компании. Те съставляват 30% от всички, получени в институцията. На последващо място се подреждат обществените права, обучение и опазване на здравето, които са съвсем 20%, следвани от жалбите с нарушено право на благосъстоятелност и стопански свободи - 12,35 на 100.

Ковачева отбелязва, че в обстановка на непрекъснати избори и къс живот на две следващи национални събрания, три държавни управления - две служебни и едно постоянно, се е наложило да се употребяват и ползват нетипични за омбудсмана ограничения и средства, с цел да получат действителна поддръжка жителите. Тя показва, че подобен инструмент е косвената законодателна самодейност, която институцията разпростира в цялостен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР