Близо 7000 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни

...
Близо 7000 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни
Коментари Харесай

2022 жилищни сгради в страната са на финала в санирането

Близо 7000 са записаните сдружения на притежатели на многофамилни жилищни здания в страната към днешна дата. В тях са включени към 1 млн. български жители, които имат интерес да подхващат ограничения за енергийна успеваемост. Това регистрира заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова по време на интернационалната конференция „ Устойчиви градове - нови благоприятни условия и провокации пред общините “, проведена от „ Хабитат България “ като част от плана “Build Solid Ground ”.

Зам.-министър Крумова изясни, че най-късно доникъде на 2019 година се чака да приключат дейностите по обновяването на всички 2022 жилищни здания в страната. Те се финансират по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Преди това ще бъде препоръчан и нов модел, по който програмата ще продължи.

Заместник районният министър означи, че в границите на актуалната стратегия се чака да бъдат актуализирани общо към 11,5 млн. кв. м разгъната застроена повърхност. Това са към 150 хиляди жилища с близо 350 000 живущи.

В рамките на програмата са били заети към 70 000 лица. Те са от строителни компании, консултанти, проектанти, инженери и производители на строителни материали. „ Нашите разбори сочат, че в страната би трябвало да се обновят съвсем 44 000 жилищни блока. С наличното финансиране обгръщаме единствено 2022 от тях. Останалите 42 хиляди ще се реновират по нов механизъм, уточни Крумова. Възможните източници за тази цел са съфинансиране от притежателите на жилища, европейски стратегии, интернационалните финансови институции, търговия с излъчвания и други

Ефектите от програмата

Анализите сочат, че единствено от блоковете, санирани до 2017 година, са спестени над 157 килотона въглероден диоксид и 470 000 мегаватчаса електрическа енергия годишно. При довеждане докрай на всички 2022 здания ще се пести близо 1 млн. мегаватчаса електрическа енергия на година и двойно повече нездравословни излъчвания.

Отчита се и повишение на температурата до 5 градуса в освежен апартамент. Сметките за отопление са намалели с 40 до 60 на 100. „ Най-сериозно икономисване се регистрира при семействата, които се отопляват на твърдо гориво - дърва и въглища, които са и най-големите замърсители на въздуха през зимата “, сподели още Крумова. Ползите са и във връзка с покачвания топлинен комфорт на жилищата. Така има опция за отопляване на повече пространства. Това е директно обвързвано със здравето на хората, енергийно икономисване, понижение на нездравословни излъчвания, възстановяване образа на градовете, нараснала стойност на жилищата, икономисан финансов запас за притежателите, който се влага за други действия, и т.н.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР