Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с

...
Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с
Коментари Харесай

Подписаха близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди в София

Близо 700 контракта за замяна на старите отоплителни уреди с нови по-екологични са подписани досега.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети регион „ Витоша “ и подписа стотния контракт за региона със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. „ Княжево “, съобщи Епицентър. бг.

Те споделиха с кмета Фандъкова, че живеят в къща и все още се отопляват на дърва. Научили са за опцията да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен апарат на пелети от акцията на Столичната община. На решението им е повлиял и синът им, който приключва компетентност „ Екология и запазване на околната среда “ в Лесотехническия университет.

" Важно е повече хора да се възползват от средствата, които успяхме да защитим, и да сменят старите си отоплителни уреди, – сподели кметът Фандъкова и уточни, че – програмата продължава и столичани могат да се включат във втория стадий. Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух " – уточни още столичният кмет.

" Одобрените досега семейства са 5506, а подписването на договорите стартира на 24 март. Най-много претенденти има от регионите „ Кремиковци “, „ Панчарево “ и „ Нови Искър “ – сподели зам.-кметът Десислава Билева. С цел отбягване на скупчването на хора и съблюдаване на епидемиологичните ограничения договорите се подписват поетапно по авансово направен график на ул. „ Кракра “ и в районните администрации. Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с климатици и радиатори. Заявени са 5 047 броя климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплитени уреда и над 6 512 радиатора.

Приемането на формуляри продължава и все още във втората фаза на плана досега са кандидатствали 422 семейства.

Подмяната на отоплителните уреди се прави по Проект № BG16M10P002-5.003.0001-С01 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности “. Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година “, съфинансиран от Европейския съюз посредством Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР