Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска

...
Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска
Коментари Харесай

Тревните площи в София се обработват срещу кърлежи

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска тресчица след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефикасна поради преваляванията.

Подробностите - от Паулина Найденова:

Метереологичните условия този сезон са подобаващи за появяването на доста кърлежи, като обработката против паразитите стартира незабавно, щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват сега. Това съобщи пред камерата на Българска национална телевизия Цезарина Илиева - шеф отдел " Паразитология " към РЗИ - София.
Цезарина Илиева - шеф отдел " Паразитология " към РЗИ - София: Мерките за сигурност се съблюдават.
Тя посочи, че жителите би трябвало да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях най-малко два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, приспособен да щади околната среда, посочи тя.
 Тодор Кантарджиев: Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи Тодор Кантарджиев: Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи
Не са задоволителни ограниченията за напръскване против кърлежи - това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев. По думите му по-често в София...

Пръскането с такива препарати понижава заплахата, само че не я отстрани, тъй че най-хубавата предварителна защита за жителите е да не навлизат в тревните площи. Това посочи заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. По думите ѝ, пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и изсъхнало.
проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни заболявания: Трябва да се има поради и своевременното окосяване на тревата.
Бумът на болесттите в резултат на ухапвания от кърлежи ще е към юни месец, като годишно нормално се записват към 500 случаи на болни, добави тя.

Експертите предлагат да вършим постоянен и подробен обзор за кърлежи след излет измежду природата - както на себе си, по този начин и на кучетата си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР