Близо 70% от субсидиите за зърнопроизводителите отиват в около 100

...
Близо 70% от субсидиите за зърнопроизводителите отиват в около 100
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Около 70% отива в около 100 големи „зърнарски“ семейства

Близо 70% от дотациите за зърнопроизводителите отиват в към 100 огромни „ зърнарски “ фамилии. Това твърди Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

В профила си във Facebook той написа:

От влизането в Европейски Съюз повече половината от евро-субсидиите отиват в селското стопанство. От 4,2 милиарда лева годишно 2,91 милиарда лева са за селското стопанство (данните са 2018 година, само че съотношенията са сходни и през другите години). Т.е. никой не приказва за това крадене на Еврофондовете, единствено за асфалт, бетон и прочие При тази селскостопанска дотация, към 70% отива в към 100-на огромни „ зърнарски “ фамилии! (виж таблицата, тя е доста „ частична “), написа той.

И прецизира:

„ Сега тези към 100 огромни и към 1000 по-малки „ зърнари “ провеждат митинги. Причината е да не се внася на ниска цена украинско зърно! Защо да не се внася? За да купят тяхното! Украинците не употребяват европейски дотации и българска държа на им връща акциза за горивото, прочее. Въпреки това имат доста по-евтини зърнени култури. Защо да не изкупуваме българското? Защото българските „ зърнари “ сега желаят 20% по-висока цена от международните тържища. “

Безлов изяснява, че последствието от това, е че производителите вземат облагата, а  потребителят ще я заплати. За предходната година (2022 г.) „ зърнарите “ са оповестили 2,5 милиарда лева облага. и са взели 2 милиарда лева дотация при продажби от 9,98 милиарда лева Между прочее макар съвсем половин година възбрана за украинско зърно, цената по международните тържища си дори спада, показва Безлов.

Според него този модел на „ затваряне “ на българския пазар и по-високи български вътрешни цени “ не е поради Украйна и работи от най-малко 15 години.

В поста си той написа още:

„ Малък подробност, че с помощта на дотациите, приемане от европейските фондове се случи чудовищна централизация на земята в България(за историята виж по-надолу). В българската история до 1944 година страната постоянно се борила против концентрацията на земя спомнете си Стамболов, Стамболийски и прочие политици, които вкарват ограничаването 300 декара, 500 декара за Добричко. Последицата, че от ден на ден се създават зърно култури. Това са културите с най-ниската добавена стойност в аграрната продукция. Убива всичко, което е по-сложно даваща повече стойност в българската земеделска продукция, изискващо повече работна ръка като домати, краставици, чушки, грозде, ябълки, череши и прочие С 50 индивида зърнарите обработва десетки хиляди декари, резултата разрушение на работни места в селата и дребните обитаеми места.

Как се случи това? Българските политици взеха решение, че дотацията ще се заплаща на количество обработваема земя и се почна (всъщност е доста по-сложно, само че да спестим). „ Зърнарите “ започнаха да заплащат част от евро-субсидиите като аренда на хората за земята им и хората им даваха от ден на ден земя. Обикновено в едно обитаемо място единствената опция е да си дадеш земята на съответния „ зърнар “, с цел да получиш лихва.

Европейските дотации за селското стопанство са направени с цел да оказват помощ на дребните и междинни производители не едрите. Съответно станаха латифундистите от Източна Европа станаха тематика и Европейската комисия вкара таван на дотацията. От 2015 година един производител може да взима да 300 хиляди евро дотация. Българските „ зърнари “, обаче се приспособиха и раздробиха „ бизнеса “ след 2015 година няма да видите „ зърнарска компания “ с 30 млн. евро дотация като бе преди. Какво значи това? Това значи ОПГ! (Организирана незаконна група). За да се вмести в тавана от 300 хиляди евро, „ зърнара “ би трябвало да направи 100 компании надлежно със притежатели, счетоводители, възможни наети лица и така нататък От 2015 година с сътрудници слагаме тази тематика на даващите парите, само че си царува тишина (включително съм си разказвал тезите пред национални медии).

С това не споделям, че „ зърнарите “ са само нездравословни. На процедура с помощта на „ зърнарщината “ в този момент земеделската земя се употребява съвсем на 100% при 40% пустеещи земи през 2001 година Също по този начин, „ зърнарството “ е в доста отношение предопределено от опустелите села вследствие на социалистическата индустриализация и безумната българска реставрация на земята в действителни граници. Тук пропущам всички странични тематики като „ мутрите по зеленчуковите тържища “, огромните световни корпорации-търговските вериги дето мачкат дребните производители… и най-много дългата тематика какво рационално може да се направи със „ зърнарщината “…
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР