Близо 7 месеца преди Олимпийските игри в Париж България има

...
Близо 7 месеца преди Олимпийските игри в Париж България има
Коментари Харесай

Парите за спорт: 8 млн. лева повече за високи спортни постижения през 2024 г.

Близо 7 месеца преди Олимпийските игри в Париж България има 14 квоти за форума, само че се чака директно преди огромното спортно събитие те да доближат 40. Тази година парите за високи спортни достижения са увеличени с близо 8 милиона. От Министерството за спорта желаят да подтикват и младите гении, като към този момент и най-малките спортисти у нас - тези от 1-ва възрастова група - получават хонорари въз основата на извоюваните си оценки.

Всички федерации с подготвени планове можеха да ги показват на спортното министерство до края на ноември, с цел да се планува финансирането. Бюджетът за кадрово обезпечаване е непокътнат същия, само че пък през 2023 година заплатите на треньорите са увеличени с 15 %.

" С към 7-8 милиона е повишен бюджета във връзка с спорта за високи достижения, плюс 2 милиона повече са за програмата за развиване на спортните клубове, 3 милиона са повече за програмата за олимпийска подготовка и към 4-5 милиона са повече за програмата за развиване на спорта за високи достижения. Спортната подготовка е развой и по тази причина тази година дадохме опция да вземат участие млади спортисти с капацитет ", съобщи проф. Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта.

Засега България има 14 квоти за летните Олимпийски игри в Париж с 18 спортисти. Те са по художествена гимнастика, спортна гимнастика, спортна пукотевица, плуване, гребане, кану-каяк, битка и бокс.

" Останалите федерации, които имат капацитет да завоюват квоти, това е федерация джудо, те имат капацитет, тъй като е класация. Чакаме и федерацията по повдигане на тежести, чакаме там три квоти ", сподели още проф. Даниела Дашева.

В програмата за олимпийска подготовка попада и фехтовката и леката атлетика, само че към момента няма изясненост какъв брой квоти ще вземат. Месец преди Олимпийските игри в Париж, които стартират в края на юли към този момент ще е явен окончателния лист. Очаква се квотите да стигнат и даже надминат присъединяване ни в Токио, което значи към 40 квоти.

Петър Мицин най-хубав плувец за 2023 година. Само на 18 година, а към този момент със международен връх за юноши на 400 м свободен жанр. Българският гений съумя да завоюва три златни медала на европейското в Белград и по един на европейското в Дъблин и на международното за юноши в Нетаня.

" Наистина изпращаме една извънредно сполучлива, бих споделил една от най-успешните изобщо в историята на българското плуване, защото за първи път имаме международен първенец, международен връх. Ще участваме с 10 индивида на идното международно състезание в Доха ", сподели Георги Аврамчев, ръководител на Българската федерация по плуване.

Добра организация, добра треньорска работа и спортна мотивация, това са главните аргументи за огромния ни триумф в плуването, считат от федерацията. Парите обаче също са доста значими, единствено един дамски бански е над 1000 лева

" Парите за спорта съгласно мен са малко и по тази причина дебитор е страната и българските политици, които не дооценяват. Не може един подобен комплекс Червено знаме да тъне в забвение и това ми е огромна болежка ", сподели още Георги Аврамчев.

Програмата на българската федерация по плуване към този момент е създадена и за олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР