Близо 600 учители и университетски преподаватели ще оценяват матурите на

...
Близо 600 учители и университетски преподаватели ще оценяват матурите на
Коментари Харесай

Близо 600 учители ще оценяват матурите на 12 клас

Близо 600 учители и академични преподаватели ще правят оценка матурите на дванадесетокласниците. Изпитните работи от идната сесия на ДЗИ ще бъдат проверявани в електронна среда. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Както всекидневно първата матура ще бъде по български език и тя ще се организира на 19 май в петък . Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две обособени тематики. Промяна в скалата на оценяване няма и още веднъж 30 точки ще бъдат нужни на зрелостниците за тройка.

Вторият наложителен изпит ще се организира на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, само че изпитите ще са 27. Причината за това е, че изпитите по непознат език се поставят на разнообразни равнища според от образователния проект. На същата дата завършващите професионално обучение поставят наложителния си държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.

Общо 83 изпита ще провежда МОН по време на изпитната сесия май-юни. В цифрата са включени първата, втората, спомагателните матури (включително изпитите по другите равнища на непознат език), както и изпитите на валидирането на умения.
 На матура по български език и литература се явяват над 50 хиляди зрелостници
На матура по български език и литература се явяват над 50 хиляди зрелостници

2400 дванадесетокласници са поискали да положат спомагателна матура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР