Близо 5500 са украинските бежанци в Пловдивска област, като се

...
Близо 5500 са украинските бежанци в Пловдивска област, като се
Коментари Харесай

Още 100 украински семейства идват в Пловдивско

Близо 5500 са украинските бежанци в Пловдивска област, като се чакат през септември да дойдат още 100 нови фамилии. Част от  тези хора търсят работа и жилища чартърен като доста от тях имат интерес да живеят в околните обитаеми места край Пловдив.

Това стана ясно по време работна среща, която се организира по самодейност на регионалния шеф Ангел Стоев и имаше за цел се окаже координирана поддръжка за интеграцията и акомодацията на украинските бежанци в региона. В нея участваха кметове, които имат подготвеност да подкрепят настаняването на бежанците, намирането на работа за тях и обезпечаването тук-там в детските градини и учебните заведения.

В срещата участваха почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Наталия Еллис от фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “, която управлява центъра „ Втори дом “ в някогашната Белодробна болница. От страна на Областна администрация в диалозите се включиха заместител регионалните шефове Даниела Николова и Иванка Петкова и началникът на отдел „ Координация и европейска интеграция “ Маргарита Вранкова.

„ Целта на тази среща е да създадем директна връзка на господин Георгиев и фондацията с кметовете на обитаеми места, с цел да може да се форсира процесът по търсене на работа за хората, които са избягали от ужаса на войната “, изясни Ангел Стоев. Той акцентира, че Община Пловдив мъчно може да поеме всички бежанци и по тази причина приветства методът на фондацията, която обвързва социализацията с бързо започване на работа и включването на децата на бежанците в просветителния развой в селищата до Пловдив.

„ Войната няма да свърши скоро, а възобновяване на страната ще продължи най-малко още 5 години по-късно. Ние не крием това от нашите хора и вършим всичко допустимо да ги социализираме бързо и да ги включим в курсове за проучване на български език. Знаем, че дотогава те могат да работят обща работа, само че би трябвало да се включат в пазара на труда “, изясни метода на фондацията Наталия Еллис.

Най-много свободни работни места има в община Марица, която има запас да поеме и образованието на децата.  По-малки са опциите в общините Родопи и Асеновград, само че техните кметове също поеха ангажимент да подкрепят връзката на фондацията с евентуални работодатели и наемодатели.

В края на срещата регионалният шеф връчи признателен адрес на Наталия Еллис за голямата работа, която е поела и прави в поддръжка на своите сънародници. „ Наталия има мощна мотивация и доста положително сърце. От първият ден тя не стопира да оказва помощ на своите сънародници за тяхната бърза акомодация, да работи с институциите, да откроява проблемите и да търси работещи решения “, съобщи регионалният шеф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР