Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На

...
Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори. На
Коментари Харесай

Близо 50% от българите не искат предсрочни парламентарни избори

Близо 50% от българите не желаят предварителни парламентарни избори. На локалните избори имаше удостоверение за евроатлантическото болшинство.

Това съобщи пред бТВ социологът Евелина Славкова от „ Тренд “, която се базира на прочуване направено от организацията.



Проучването на „ Тренд “ е по поръчка на вестник „ 24 часа “, осъществено в интервала сред 11 и 18 ноември посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице ” с таблет измежду 1006 души на възраст над 18 години.

„ Привържениците на ПП-ДБ най-малко желаят предварителни избори. ГЕРБ- са 50 на 50. Привържениците на , Има Такъв Народ и „ “ желаят да има “, посочи тя.

Законодателна власт



„ Традиционно Народното събрание е с ниски равнища на позитивно отношение. Тази картина на 48-ото Народно събрание не е присъща единствено за него. Преди при съвсем всички Народно събрание стойностите са доста високи при негативно отношение и доста ниски на позитивно “, сподели Славкова

Изпълнителна власт

„ В изпълнителната власт виждаме повишение с 5% на негативното отношение – стига до 71% “, а позитивното е 20% “, сподели социоложката.



Тя напомни, че в последните дни на държавното управление на Кирил Петков отрицателното отношение бе към 70%, а при Орешарски също бяха такива резултатите.

По думите й всеки кабинет влиза в ръководството с по-голям бонус на доверие, само че Денков не влезнал с огромен бонус. „ Това се дължи на политическата конюнктура от последните две години. Отрицателните резултати се дължат на връзките в сглобката, които създават кавги, а не резултати. Обществото счита, че не зависи всички, които се случва в политически проект, от премиера Денков и това сигурно оказва своето въздействие.

Президент



„ При президентската институция няма особена динамичност. Цялата драма е съсредоточена върху Министерски съвет и Народно събрание. Президентът се намира в плато. Няма нещо трагично, което да се случва “, акцентира Славкова.

Електорални настройки

„ Местните избори не дефинираха победител. Традиционно в постелекторалните изследвания спечелилият получава
бонус, а другите губят. Няма смяна на електоралната картина “, уточни социоложката.

„ Има леко увеличение в дистанцията между ГЕРБ– и ПП-ДБ. Но това не се дължи на повишение на електоралния капацитет на ГЕБР-, а на спад при ПП-ДБ “, добави тя.



 „ “ е в плато. Те се храниха от политическата неустойчивост,а при едно устойчиво държавно управление, те няма от къде да покачат електоралния си капацитет. При ДПС се преповтаря резултата. БСП запасва резултата си, а Има Такъв Народ са на ръба за влизане в Народно събрание “, сподели тя.

„ Предстои да забележим поръчката на да се кандидатира за ръководител на ДПС как ще се отрази електорално на партията “, уточни Славкова.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР