Близо 50 души от различни градове, възрасти и професии се

...
Близо 50 души от различни градове, възрасти и професии се
Коментари Харесай

При почистване в планина Беласица: Събран е 4,5 тона боклук

Близо 50 души от разнообразни градове, възрасти и специалности се качиха в естествен парк „ Беласица “ . Причината – да се включат в обичайното високопланинско разчистване на екологично съдружие „ За Земята “, което се провежда от 1999 година насам и се осъществя напълно с дарения и доброволческа мощ .

„ С тазгодишната акция искахме с изключение на да чистим, да покажем на участниците хубостта на много непознатата планина Беласица. Мисля, че имахме триумф и в двете – доста доброволци споделиха, че сигурно ще се върнат тук, а планината олекна с 4,5 тона отпадък “, разясняват уредниците.

Специфичното за Беласица е, че се намира на граница сред две страни и има дълга история на борби в региона по време на разнообразни военни спорове. Дълго време в най-новата ни история достъпът на цивилни до билото е бил стеснен. Части от тази история излязоха нескрито в сметищата до хижите, които са някогашни принуди, под формата на опаковки от храни, облекла, обувки, остарели подови настилки и килими, електрически уреди.

Доброволци. Снимка: „ За Земята “

Огромен проблем са се оказали два типа боклуци – пластмасови бутилки и туби от моторно масло, най-вероятно изхвърляни при сеч. Сдружението ще се обърне с публично писмо към виновните институции. Друго предизвикателство в българските планини са изоставените и разпадащи се здания , които са най-обемният източник на боклук и най-трудният за изчистване.

По време на акцията е била показана акцията „ Из Чисти Планини “ , която си слага за цел по-системно да работи за предварителна защита на замърсяването в планините като си спомага с всички институции, които са свързани с планината – дирекциите на национални и естествени паркове, хижари, туристически сдружения, Български туристически съюз, локалните общини и организации на планински водачи. Кампанията също работи за постигане до посетителите на планината с послания и образци за практиките на устойчивия туризъм.

Организаторите споделят благодарността си към дирекцията на Политическа партия „ Беласица “, която е съдействала както в извозването на питателните артикули за доброволците , по този начин и за организацията на свалянето на боклука с високопроходим камион. Представители на парка се срещнаха с участниците, направиха презентация за работата си и размениха хрумвания и контакти за следващи взаимни действия с по-системен метод за по-малко боклуци в парка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР