Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на

...
Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на
Коментари Харесай

Над 41 млн. лева за центрове за психично болни и възрастни

Близо 41,4 млн. лева ще бъдат вложени в построяването на центрове за обществени услуги на лица с увреждания и възрастни хора.

Средствата са планувани по процедура „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, план на насоки за кандидатстване по която бяха оповестени за разискване през днешния ден, заяви Министерство на регионалното развитие. Предвижда се процедурата по непосредствено даване на безплатна финансова помощ да започва през март.

С парите в 29 общини - Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни,Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, ще бъдат построени или ремонтирани, обзаведени и оборудвани 6 дневни центъра за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии.

Ще бъдат построени или ремонтирани и 68 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, които ще бъдат в интерес на лица с психологични разстройства, лица с умствена назадничавост, лица с разнообразни форми на деменция и възрастни хора в неспособност за самообслужване. 

Процесът по деинституционализация ще се извършва по интегриран и съгласуван метод сред Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 и Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 за обезпечаване на допълняемост и съгласуваност на ограниченията. Меките ограничения, свързани с новите услуги в новоизградената обществена инфраструктура, ще бъдат финансирани по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020.

Предложения и мнения по плана на Насоки за кандидатстване могат да се изпращат в период до 13.03.2018 година (включително) по формален път или на е-поща: [email protected].

Проектът на Насоки за кандидатстване е оповестен на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие, както и на формалната страница на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 - www.bgregio.eu в подменю " Актуални процедури " на меню " Оперативна стратегия Региони в напредък 2014-2020 ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР