Близо 400 са свлачищата, които наблюдава Геозащита - Варна. Много

...
Близо 400 са свлачищата, които наблюдава Геозащита - Варна. Много
Коментари Харесай

Над 400 свлачища в района на Варна, някои от тях са активни и опасни

Близо 400 са свлачищата, които следи Геозащита - Варна. Много от тях са по черноморското крайбрежие и са дейни и сега. Като рисково е класифицирано свлачището в местността " Трифон Зарезан ", което преди години унищожи панорамния път Варна - Златни пясъци.

Как страната и локалната власт да оправят с казуса?

Крайбрежната алея във Варна е една от застрашените зони. През последните 10 месеца там бяха регистрирани три местни сривания.

" Които са свързани най-много със застрашаването на живота и здравето на хората, преминаващи, разхождащи се по алеята, на коли ", сподели Красимир Николов – шеф на Геозащита – Варна.

Активно и в този момент е свлачището “Трифон Зарезан ”, което преди повече от 20 години унищожи панорамния път Варна – Златни пясъци. По-малки свлачища има и на юг от Варна – към нос Галата и местността “Прибой ”, към които има засилен капиталов интерес. Според специалистите, с изключение на геоложките условия, причина за активизиране на свлачищата е и човешката активност.

" Неправилни отвесни планировки, застрояване несъобразено със строителството, пробутване на връзки и инфраструктура, която не е съобразена с условията за строителство в подобен вид терени. Един водопровод, в случай че не е съгласуван със строителните нормативи за свлачищен регион, той доста бързо може да бъде деформиран, да почнат течове, нарушава се равновестното положение на свлачището и то потегля ", разяснява още Красимир Николов – шеф на Геозащита – Варна.

През последните десетилетия укрепването на свлачищата е неглижирано, съобщи при визитата си във Варна министър председателят Николай Денков.

" В момента липсват планове, тъй че първо би трябвало да се създадат планове, а това е скъпо ", безапелационен е министър председателят Николай Денков.

Укрепването на свлачищата коства милиони. Средства, с които общините не разполагат.

" Има хрумвания за план, който включва целия този регион. Виждаме, че нашите съседи от север, Румъния, към този момент направиха огромен брегоукрепителен план и аз мощно се надявам, че ще има воля да се направи и тук. Има разнообразни благоприятни условия с европейско и национално финансиране, ние сега изследваме опцията за европейско финансиране, защото в Румъния е направено точно това ", съобщи Благомир Коцев, кмет на Варна.

Освен свлачищата експертите от Геозащита - Варна наблюдават и за положението на брегоукрепителните и брегозащитните уреди. Повечето от тях са в окаяно положение и се нуждаят от незабавен ремонт. А те са значими за отбраната на брега от морската абразия.

Автор: Петко Петков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР