Близо 400 подписа против събраха жителите на с. Дебелт, точката

...
Близо 400 подписа против събраха жителите на с. Дебелт, точката
Коментари Харесай

Бъдещи фотоволтаици Дебелт и Сливово разпалиха пореден скандал в община Средец, кметът пак се скри

Близо 400 подписа " срещу " събраха жителите на с. Дебелт, точката от дневния ред на сесията не мина за втори следващ път

Край село Дебелт, община Средец, няма да бъде построена фотоволтаична централа, към този момент. Причината са близо 400-те поданици на обитаемото място, които се оповестиха срещу това капиталово желание. Извънредната докладна бележка в днешния дневен ред на локалния парламент бе предоставяне на авансово единодушие за основаване на възмездно право на градеж за построяването на фотоволтаична централа. Тя не беше призната от Общинския съвет. Същото предложение, касаещо и село Сливово, също бе отхвърлено. 

Точката за повторно влиза в дневния ред и е за предоставяне на авансово единодушие на несъмнено сдружение. Без търг или конкурс. Инвеститори надлежно за двете села са Деултум Солар ЕООД и Сливово Солар ЕООД. Управител и на двете сдружения, регистрирани в Хасково, е Кирил Кирилов. 

Предложението провокира разногласия в Общинския съвет и разединение на групите. Димитър Янков от Съюз на демократичните сили още при започване на сесията предложи двете изключителни точки да отпаднат от дневния ред. Като претекст той уточни, че един път към този момент са отхвърлени и не вижда никаква смяна в събитията, с цел да се гласоподава още веднъж. Той изясни, че не са спазени обикновени рекомендации. 

„ Най-важният аспект е подписката на жителите на село Дебелт. Близо 400 души се оповестиха срещу. Администрацията на кмета Иван Жабов не си е свършила работата, трябваше да беседва с локалното население. Единствената смяна в предлагането е, че за село Дебелт площта, на която ще се построи централата, е увеличена – от 800 на 1100 дка “, сподели Янков от трибуната на Общинския съвет.

 



Недоволството на хората идва от това, че огромна част от тези терени са пасища и няма да бъдат обезщетени след построяването на фотоволтаиците. Въпреки претекстовете на Димитър Янков, двете докладни мемоари влязоха в дневния ред. На сесията присъстваше и представител на сдружението - адв. Янко Калпакчиев, който отговаряше на въпросите на съветниците. 

Той изясни, че сдружението е осъществило контакт с животновъдите, които били съгласни и отстъпили избрани имоти. " Предвиждаме 3 % от приходите от добитата електрическа енергия да са за администрацията. По груби сметки това са към 600 хил евро годишно на план – за Сливово, и за Дебелт. А във връзка с количеството на земите – нараснали сме ги, тъй като не всички ще влязат в капиталовото желание, някои от парцелите няма по какъв начин да станат за правенето на фотоволтаична централа. Тоест ще се употребява към 850 дка, другите имоти ще отпаднат “, изясни представителят на сдружението. 

 



Любопитен бе фактът, че на миналата сесия единствено трима съветници са били " за " реализацията на хасковския бизнесмен. Този път обаче 10 от 16-те дали своят вот утвърдиха предлагането, не стана ясно по какъв начин са били стимулирани да сменят отношението си към бъдещото частно дружество за рандеман на зелена сила. За да мине решението, са нужни 2/3 болшинство, т.е. 12 души да дадат позитивен избор, което не се случи. Сред гласувалите " за "   този път бе и съветникът от Българска социалистическа партия Иван Кичев. Кичев в изявлението си изясни, че с адв. Калпакчиев са другари, само че тук връзките им са напълно работни. Съветникът от Българска социалистическа партия попита по какъв начин тъкмо тези 3 % ще се трансферират като бонус към Общината и че позитивният му избор зависи от отговора на юриста. 

„ Предлагам в контракта за прехвърлянето на правото на градеж да се означи, че вложителят го заплаща под формата на подаяние и по-късно в допълнение да се направи обособен контракт сред двете страни, с цел да се изплати това обвързване “, изясни от своя страна адв. Калпакчиев. 

В дебатите се включи и кметът на Дебелт Иванка Ангелова, съгласно която изгодите за селото от построяването на централата са повече от негативите, макар недоволството на жителите.

" За " гласоподава цялата група на ГЕРБ, двама съветници от НФСБ, един от съветниците на Съюз на демократичните сили, двама от Българска социалистическа партия. " Против " бяха двама от Съюз на демократичните сили, " въздържал се " бе един от Българска социалистическа партия и двама от БЗНС-Александър Стамболийски. 

След отхвърлянето на докладната бележка Димитър Янков съобщи, че това за него не е извоювана борба и упрекна кмета Иван Жабов, че не се вслушва в проблемите на жителите на общината. 

„ Заради порочни дейности на общинската администрация, поради това, че не се вслушват в думите на съветниците и безпардонното непрекъснато неявяване на кмета, се стигна до състояние, че Общинският съвет да носи всички негативи. Той да е последна преграда – да се гласоподава неинформативно. Трябва да знаем какво желаят жителите на нашата община. Разпореждаме се с общински парцели. В случая Дебелт – неговите поданици би трябвало да се произнесат. Незадоволителна работа от страна на Общината, тук би трябвало да се трансформираме в адвокати и да даваме оферти по какъв начин да се формулират обикновени неща “, сподели в умозаключение съветникът. 

За следващ път, по традиция, кметът Иван Жабов не счете за нужно да се яви на сесията, макар че разискването касае сериозна инвестиция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР