Близо 40% от чехите биха предпочели да купят стар апартамент

...
Близо 40% от чехите биха предпочели да купят стар апартамент
Коментари Харесай

Много купувачи предпочитат да реновират стари жилища, а не да купуват нови

Близо 40% от чехите биха предпочели да купят остарял апартамент или къща и последователно да ги ремонтират, вместо да придобият парцел ново строителство, демонстрира изследване, извършено от организация Ipsos за Stavební spořitelna České spořitelna (SSČS).

„ Да притежаваш личен дом към момента е фантазията на множеството чехи, макар внезапния спад в наличността на жилища и къщи заради ниското предложение и растящите цени на парцелите, както и възходящите лихви по ипотечните заеми. Според изследване 9 от 10 чехи желаят да живеят в личен дом “, сподели Либор Вошицки от SSČS.

Една трета от купувачите към момента биха предпочели апартамент в нова постройка. Приблизително 8% биха решили жилищните си проблеми, като пристроят къщата на своите родители или баби и дядовци. Също толкоз обмислят закупуването на апартамент в жилищна кооперация.

Близо 60% от чехите дават отговор, че избират остарялото строителство, тъй като просто не могат да си разрешат ново жилище. Други 20% споделят, че ще получат по-голям апартамент, в случай че се насочат към остарялото строителство, по отношение на същите цени при новото. 40% от интервюираните ще употребяват спестяванията си за реорганизация. Около една трета разчитат на целеви банкови депозити или заеми. Тези, които възнамеряват да закупят нов дом, ще изберат главно ипотека (43%).

Средната рента по ипотечните заеми при започване на юни се увеличи с 0,38 процентни пункта за последния месец и доближава 5,71%. До края на годината процентите може да надвишават 7%. Жилищната рецесия в Чешката република принуждава от ден на ден хора да наемат жилища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР