Близо 4 хил. лв. е похарчила общинската администрация във Варна,

...
Близо 4 хил. лв. е похарчила общинската администрация във Варна,
Коментари Харесай

Избраници на Община Варна са получили безплатни билети за концерт на MTV

Близо 4 хиляди лева е похарчила общинската администрация във Варна, с цел да купи билети на занижени цени за концерта MTV Presents Varna Beach, който се състоя на 15 юли т.г. Според фактура, издадена от сдружението ROQU Ventures Investment против тази сума на локалната администрация са били предоставени 153 билета за събитието.

В края на предишния месец " Дневник " изпрати въпроси, свързани с покупката, до шефа на общинската дирекция " Образование и юношески действия " Лилиля Христова, получила въпросната фактура. Те трябваше да изяснят с каква цел са били купени билетите и на каква цена, на кого са били предоставени и употребени ли са те от чиновници на локалната администрация или членове на техните фамилии.

На последния въпрос Христова не отговори.

В останалата част от писмото си тя осведоми, че " поради положителното партньорство с неправителствените организации, дирекция " Образование и юношески действия " е предоставила билети за концерта на младежи от неправителствения бранш, които са дейни доброволци при осъществяване на общинската политика в региона на младежките действия и неофициалното обучение ".

Според същия мейл " билетите са били предоставени на общината

на преференциални цени ",

само че точна цена не беше посочена.

Пак съгласно написаното от Христова " по предложение на студентските препоръки от варненски висши учебни заведения, дирекция " Образование и юношески действия " и в други случаи е предоставяла билети на юношески организации и студентски препоръки за културни събития от друг темперамент във връзка празнувания на студентския празник, Международния ден на младежта и други дати ".

Така в общи линии Лилия Христова отговори на незададени въпроси и с дребни изключения

не отговори

на тези, които й бяха изпратени.

По тази причина " Дневник " изиска същата информация повторно, само че към този момент по Закона за достъп до социална информация.

От получената писмена информация, подписана от секретаря на Община Варна Нора Момчева излиза наяве, че администрацията е купила билетите по 26 лева и ги е предоставила гратис. За съпоставяне елементарните гости на концерта, които не вземат участие " в реализирането на общинската политика " заплатиха за това

от два до близо четири пъти по-високи цени

– сред 69 и 88 лева

Предоставените данни демонстрират също, че евтините билети са били раздадени против автограф на представители на 15 неправителствени организации, с които по една или друга причина общинската администрация е предпочела да работи. (Списъкът можете да видите в прикачените копия).

Според направената информация, част от организациите, получили билети, са сътрудници на Младежката доброволческа работа. Други " вземат участие в действия по планове, свързани с

взаимоотношение с локалната власт ".

Евтин билет е получил и публицист от " Радио Варна " (част от веригата на Националното радио).

 Концертът на MTV се състоя на 15 юли т. година на Южния плаж във Варна.
© LiveVarna

Концертът на MTV се състоя на 15 юли т. година на Южния плаж във Варна.

В справката, направена по Закона за достъп до социална информация обаче, още веднъж няма данни за това дали общински служители са употребили билети на занижени цени за концерта MTV Presents Varna Beach.

На съответния въпрос: " Ползвани ли са въпросните билети или част от тях от чиновници на Община Варна " от локалната администрация са предпочели

следния " обтекаем " вид на отговор:

" Дирекция " Образование и юношески действия не е предоставяла билети на общински чиновници и членове на техните фамилии ". Което никога не значи, че служители не са получили евтини билети за събитието на MTV.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР