Близо 327 хиляди души и семейства ще получат помощи за

...
Близо 327 хиляди души и семейства ще получат помощи за
Коментари Харесай

Над триста хиляди души и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон

Близо 327 хиляди души и фамилии ще получат помощи за отопление за идния зимен сезон. Спрямо предходната година, това са с над 25 хиляди повече, оповестяват от министерството на труда и обществената политика. Размерът на помощта за отопление за целия иден зимен сезон (1 ноември 2023 година – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лева, което е с 4,47% повече спрямо предходната година.

Нарастването на обсега на програмата за целево енергийно подкрепяне на Министерството на труда и обществената политика е вследствие на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до поддръжка на хората от уязвимите групи. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно контролиране за цените на електрическата енергия за бита от 1 юли.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 година в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) – персонално от заявителя, посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща, по реда на Закона за електронното ръководство – с дипломиран електронен автограф или посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Право на целева помощ за отопление имат хората и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп съгласно възрастта, фамилното състояние, наличието/липсата на общуване, възраст на децата и тяхната образователна претовареност и други значими условия, характеризиращи степента на накърнимост (бременни дами, родители, отглеждащи сами децата си).

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст наложително би трябвало да са се записали в бюро по труда минимум 3 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в образования

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР