Близо 3000 антични бронзови монети, които са били задържани от

...
Близо 3000 антични бронзови монети, които са били задържани от
Коментари Харесай

Връщаме на Турция близо 3000 антични монети, задържани на ГКПП “Капитан Андреево“


Близо 3000 антични бронзови монети, които са били арестувани от митнически чиновници на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево “ при интервенция за секване на контрабанда, ще бъдат предадени на Република Турция, съобщават от териториалната дирекция на Агенция " Митници " в Бургас.

Предаването ще бъде осъществено на следващия ден в постройката на бургаската митница. 

Монетите (2940 броя) са отнети в изгода на страната след завършило наказателно произвеждане и влезнала в действие присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е открила, че всички са от интервала ІІ-І век преди Христа и са групова находка от античния град Амисос, ситуиран на територията на Република Турция.

Процедурата по предаването на турската страна включва сключване на тристранен протокол сред представители на Агенция „ Митници “, Министерството на културата и дипломатически представители на южната ни съседка. 

От Агенция “Митници “ прецизираха, че находката е предоставена на Министерството на културата със заповед на шефа на организацията, а самото връщане е в осъществяване на Споразумението сред държавните управления на България и Турция за възбрана и попречване на противозаконния импорт и експорт, както и прекачване правото на благосъстоятелност на културни полезности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР