Близо 30 години след като тя беше убита само на

...
Близо 30 години след като тя беше убита само на
Коментари Харесай

Погубена от най-голямата си фенка: трагичната история за живота и смъртта на музикалната икона Селена

Близо 30 години откакто тя беше убита единствено на 23, животът и гибелта на латино суперзвездата Селена Куинтанила-Перес, продължават да се обрисуват в културното въображение. Незабравимата музика и нейното сензационно чувство за жанр живеят оттатък нея и до през днешния ден.

Наричана " мексикаската Мадона " , тя продобива изключителна известност в Америка през 90-те. Нейният всемогъщ облик е възпроизвеждан на всички места - от тениски през козметика до лицата на кукли Барби.  Талантлива певица, актриса, модел, текстописец и дизайнер, както и кралица на танцувалната музика в стила на нейната общност  " техано “, тя и до през днешния ден има именит статут в американската музикална история.

За страдание тя вечно ще остане на 23. Истинската история зад нейната гибел описва трагедията на една талантлива млада звезда, погубена в разцвета на силите си по най-нелепия и непочтен метод. 

В месеците преди гибелта си Селена била на върха на кариерата си , полагайки основите за дълго чаканото си навлизане на всеобщия британски пазар. С четири студийни албума и премия Грами за най-хубав мексиканско-американски албум зад тила си, тя била в развой на запис на първия си англоезичен албум, " Dreaming of You ". По това време Селена надали е предполагала, че няма да доживее излизането на този по този начин желан албум. Съдбата на тази нейна музикална рожба обаче е да види бял свят след гибелта на създателката си и да постави върхове за продажби на албум в деня на издаването.

 селена

По това време Селена също се стремяла да разшири Selena Etc., нейната възходяща верига от основани в Тексас бутици със лични салони, където се продавали характерните ѝ линии облекла и бижута. Двете съществуващи местоположения на бутиците., основани в Корпус Кристи и Сан Антонио, се управлявали от 32-годишната Йоланда Салдивар, президент на почитател клуба на Селена и неин правилен поддръжник.

С назначението на Салдивар за шеф на бутиците всичко стартира да се разпада. Според Джо Ник Патоски, биографът, написал книгата „ Селена: Като цвете “, Салдивар употребява корпоративната карта American Express, дадена ѝ от Селена, с цел да си наеме градски коли Lincoln, да забавлява бизнес сътрудници в първокласни заведения за хранене и да си закупи два мобилни телефона за персонална приложимост.

Членовете на личния състав в бутиците считали, че Салдивар е „ блага “, когато Селена е в близост, само че ставала жестока, когато я няма. Мартин Гомес, дизайнер, нает да създаде стилната линия на Селена, споделя: „ Казах на Селена, че се опасявам от Йоланда. Тя не ми разреши да приказвам със Селена повече. Държеше се много собственически. " Тъй като недоволството ескалира, чиновниците рапортуват на Селена, че Салдивар е „ двулична и нестабилна “, само че Селена не подхваща никакви дейности. След това те се оплакали на нейния татко и бизнес управител, Ейбрахам Куинтанила, който предизвестил щерка си, че Салдивар може да бъде рискова.

 селена

В началото на март 1995 година Селена и фамилията ѝ били информирани от чиновници на бутика, че Салдивар присвоява средства от бизнеса и че успешно е откраднала над 60 000 $. В разгорещена борба със Селена, татко ѝ и сестра ѝ Сузет Куинтанила, Салдивар отрича да е направила нещо непозволено, потвърждавайки, че има документи, които биха я оневинили, макар че не успява да ги показа. Бащата забранява на Салдивар да приказва със Селена, макар че певицата упорства да я държат близо, защото шефката има в себе си чувствителни финансови записи. На 25 март 1995 година Селена споделя на сестра си, че възнамерява да уволни Салдивар „ скоро “.

На 30 март 1995 година Салдивар се обажда на Селена, с цел да я осведоми, че е отседнала в мотел близо до интернационалното летище Корпус Кристи. Тя насърчава Селена да я посети, с цел да вземе обещаните документи и да пристигна сама. Вместо това Селена идва със брачна половинка си Крис Перес и Салдивар не дава документите. На идната заран Селена се връща сама в мотела, където притиска Салдивар за документите в развълнуван спор, чут от гостите в прилежащите стаи. В 11:48 ч. Салдивар вади пистолет и стреля с него в дясното рамо на Селена, когато певицата се обръща, с цел да избяга. Тежко ранена, кървяща и плачеща, Селена тича към лобито на хотела, крещейки: „ Някой да ми помогне! “ Салдивар я преследва, крещейки „ К*чка! “.

 селена

Селена пада във фоайето, където, преди да загуби схващане, съумява да назове името на нападателя си. Когато полицията пристига на мястото, намира Салдивар заключена в пикапа си с револвер, ориентиран към слепоочието ѝ, плачеща: „ Не мога да допускам, че убих най-добрата си другарка. “  Отнема цели 10 часа на полицията, с цел да я убедят да не се простреля и да я арестуват. Междувременно Селена е откарана по неотложност в Медицински център Мемориал, където лекарите установяват, че е в клинична мозъчна смърт поради спиране на субклавиалната ѝ артерия. След близо час несполучливи опити да бъде съживена, Селена е оповестена за мъртва.

Салдивар се признава за почтена, потвърждавайки, че стрелбата била инцидентна. Съдебното жури обаче я осъжда за ликвидиране от първа степен. Тя получава максималната присъда пожизнен затвор, без опция за условно освобождение до март 2025 година В отделението Маунтин Вю в Гейтсвил, Тексас, тя прекарва 23 часа дневно изолирана в своята килия с размери девет фута на шест фута, където е държана и тъй като получава смъртни закани от затворени почитатели на Селена.

 селена

Убийството на Селена провокира голям шок в общността на Техано, оставяйки опустошени нейните легиони от почитатели както в Съединени американски щати, по този начин и в Мексико. Всички съществени американски телевизионните мрежи прекъсват стратегиите си, с цел да излъчат изключителните вести, до момента в който тексаските вестници са разпродадени в рекорден брой. Мария Агире, телевизионна водеща, която тогава работила в KQQK, известна радиостанция в Хюстън, разказва по какъв начин централата е била залята от позвънявания след гибелта на Селена, а почитателите не желали да повярват, че новината за гибелта на певицата е истина.

„ Почти е като чувството, когато Джон Ленън умря “, споделя Агире. „ Тя беше кралицата на Техано. “

 селена

На погребението на Селена към 50 000 опечалени се стичат в конгресния център Bayfront Plaza на Корпус Кристи, пътувайки от Калифорния и Мексико, с цел да покрият ковчега ѝ с хиляди бели рози. На 12 април 1995 година Джордж У. Буш, тогавашният губернатор на Тексас, афишира рождения ден на Селена, 16 април, за Ден на Селена в щата Тексас. Денят на Селена си остава неофициален празник, честван от почитателите, макар че в законодателния орган на Тексас беше импортиран законопроект за кодифицирането му като формален държавен празник.

Десетилетия по-късно семейство Куинтанила продължава да пази с любов наследството на Селена живо. Сестра ѝ Сузет управлява Q Productions, развлекателната компания и студио, където Селена в миналото е записвала музика. През 2012 година вдовецът ѝ Перес, който по-късно се дами наново, издаде записки за любовната му история с починалата му съпруга, озаглавени „ На Селена, с обич “. Ейбрахам Куинтанила и майката на Селена, Марсела Куинтанила, основаха фондация на името на щерка им, която оказва помощ на деца в потребност и си партнира с локални организации с нестопанска цел, с цел да бъде хазаин на събития в чест на певицата, като Fiesta de la Flor. 

 селена

 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР