Близо 30 000 медицински сестри не достигат, сочат данните на

...
Близо 30 000 медицински сестри не достигат, сочат данните на
Коментари Харесай

Почти 30 хил. медицински сестри не достигат в здравеопазването ни

Близо 30 000 медицински сестри не доближават, сочат данните на Медицинската федерация към КТ “Подкрепа ”. Председателят на федерацията Росица Палешникова заяви, че без значение от постигнатото нарастване на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в бранша остават. В доста от детските градини здравната сестра е единствено една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки.

Палешникова напомни, че в яслите, за децата до 3-годишна възраст би трябвало да се грижат точно медицински сестри. Тя добави, че макар обещанието за нарастване на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, договарянията към момента не престават.

„ Правят се опити за привличане на по-млади фрагменти в тази сфера, защото в този момент медицинските експерти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в учебни заведения са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма по какъв начин да не бъде по този начин, в случай, че главната заплата им е 1350 лв. ”, изясни Палешникова.

“От Министерството на здравеопазването ни дадоха една информация за заплатите през месец декември 2023 година От 200 лечебни заведения има едвам 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лв. и отново същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лв.. Няма никаква политика за фрагментите работещи в опазването на здравето ”, посочи Палешникова.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР