Близо 3 часа отне на депутатите да приемат бюджета на

...
Близо 3 часа отне на депутатите да приемат бюджета на
Коментари Харесай

Парламентът прие бюджета на НЗОК, тя ще определя цените на онколекарствата по нова методика

Близо 3 часа лиши на депутатите да одобряват бюджета на НЗОК, като два от тях минаха в спор за цените, по които лечебните заведения купуват медикаменти за онкоболни пациенти. В последна сметка Народното събрание одобри това да става по нова методика, а не както до в този момент лечебните заведения да си вземат решение казуса през публични поръчки, което постоянно води до разнообразни цени на еднакъв артикул за разнообразни заведения, написа „ 24 часа “.

Темата подхвана Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, който изиска новият параграф 14 в спомагателните разпореждания да отпадне, защото е належащо да се вземе позицията на всички заинтригувани страни. Той уточни, че в този момент медикаментите за онколечение се доставят по закона за публичните поръчки, вътрешните състезания или открита процедура на най-ниска цена при изчезнали рамкови съглашения. Предложената смяна с алинея 29а е в ущърб на лечебните заведения, провеждащи поръчки по Закон за обществените поръчки, поради непредвидимост на ежемесечните цени. Това можело да докара до загуби и възможни банкрути на лечебни заведения.

Изненадващо Костадин Ангелов от ГЕРБ се съгласи с думите на социалиста. И разгласи: „ И в бюджетна комисия го споделих – през днешния ден е най-порочната процедура в Народно събрание. Предлага се смяна в здравно законодателство посредством преходни и заключителни разпореждания в бюджета на НЗОК. Сабрутев (Венко Сабрутев от Политическа партия, бел.ред.) ми сподели, че това е ставало и преди. Ако нещо е неверно, не би трябвало да продължава! Опитваме се с бюджетни трикове да изменим законодателство, което не е минало през здравна комисия, не е минало публично разискване, не са чути вижданията на всички заинтригувани страни “, нападна той съдружните си сътрудници в ръководството. Бившият здравен министър подсети, че сходна смяна касае извънредно доста ползи – на МФ и НЗОК, на компаниите снабдители, на лечебните заведения и на българските пациенти.

Ангелов разгласи, че всички са обединени, че би трябвало да бъдат понижени разноските за онкомедикаменти, плащани от НЗОК.

„ В този случай, чисто бюджетна цел може да наруши интереса на лечебните заведения, това, което сподели Гьоков, е по този начин “, призна той. И попита какво ще стане, в случай че бъдат признати предложенията на вносителите, още повече че сега лечебните заведения към този момент са сключили контракти за доставка.

„ Ако внезапно касата стартира да заплаща цена, по-ниска от цената, на която продуктът се доставя по Закон за обществените поръчки и компанията снабдител не желае да понижи тази цена? Това става единствено с в допълнение съглашение за понижение на цената, за което се желае воля и на двете страни. Какво ще прави болничното заведение, в случай че договорът се приключи до нов контракт, през тези от 6 месеца до година? Какво ще прави – ще купува без публични поръчки за милиони левове и изпълнителният шеф би трябвало да влезе в пандиза, тъй като не ползва Закон за обществените поръчки? Това се е родило в главата на служител, който работи в МФ “, ядосан бе някогашният здравен министър.

Според него би трябвало да се одобри или неговият вид, или този на Васил Пандов от ПП-ДБ, въпреки и двата да криели опасности. В този на ГЕРБ се разчитало на отзиви от работна група към Министерство на здравеопазването, имало прочут консенсус, било работено 6 месеца и нямало да има земетресения във връзка с здравните заведения.

В плана на Пандов има обективни хрумвания, само че рискът е да стартира да се заплаща на цени, по-ниски от тези в лечебни заведения и те да почнат да натрупат задължения.

„ Трябва да се спре смяна на законодателство, което не касае бюджета, а здравето. Това би трябвало да се случва в комисията по опазване на здравето. Водени от благородната цел да пазим парите на българския поданик да не създадем по този начин, че да стартират да липсват онколекарства “, настоя Костадин Анегелов. Думите му обаче провокираха иронично подхвърляне от Христо Проданов от Българска социалистическа партия, който не можел да повярва на сходно самопризнание от народен представител от ГЕРБ. „ ГЕРБ са патентовали модела за смяна през преходни и заключителни разпореждания. Поздравявам ви, в случай че сте стигнали най-накрая до извода, че това е порочно и уродливо, само че го правехте 12 година Не учете първокласниците от ПП-ДБ на същата процедура, неприятните практики елементарно се възприемат мъчно се отхвърлят от тях “, сподели социалистът.

Венко Сабрутев от Политическа партия също нападна ГЕРБ. „ Вашата парламентарна група се опита да направи промяна на енергетиката през преходните и заключителни разпореждания на държавния бюджет. Днес не е редно, а през вчерашния ден беше ли редно “, попита той.

Ангелов обаче отхвърли да влиза в политически спор, само че вметна, че индивидът, който е внесъл този законопроект, създателят не е от ГЕРБ, а МФ, а то се ръководи от Асен Василев. Тези ваши укори може да ги насочите към министъра на финансите, с който господин Проданов, за избран интервал от време бяхте в коалиция “, продължи депутатът.

След почналата словесна престрелка против текста на вносителите Васил Пандов от Политическа партия, чието бе второто различно предложение заключи какво е довело до тук.

„ НЗОК не договаря централизирано цената на онколекарствата. Преди години е било по този начин. Сега лечебните заведения всяко независимо поръчва по Закон за обществените поръчки. Това обаче води до разнообразни цени на идентични неща, даже до 10 пъти разлика в някои заведения. Има потребност от регулация “, съобщи той. Депутатът уточни, че Министерски съвет предлага най-ниската цена от всички публични поръчки от предния месец. Ангелов желае приблизително претеглена стойност от предната година, по формула, която да се дефинира по-късно. Третото предложение е „ някъде по средата “ – междинната стойност от последните 6 месеца. В последна сметка той реши да предложи промяна на личния си текст и той да е, когато няма настоящи рамкови съглашения, НЗОК да заплаща на по-ниската цена сред приблизително претеглената стойност на петте най-нийски цени от предходните 3 месеца “.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия обаче бе безапелационен, че не се прави по този начин – смяна в законодателството през бюджета на НЗОК. „ Спестявате публично разискване. Редакция даже на това, което предлагахте преди няколко дни. Как да осмисля това като вършиме редакция на редакцията си? Нека параграф 14 отпадне от бюджета на НЗОК, напишете си го като смяна в Закона за публичното обезпечаване, Касата няма да загуби в случай че още 2 месеца работят по досегашните правила. Знам, че ценообразуването при медикаментите е цялостен безпорядък “, съобщи той, признавайки, че не е специалист в региона.

Венко Сабрутев от Политическа партия разгласи, че с предлагането им се коригирала „ неправда в размер на 100 млн. лева, които потъвали в нечии джобове “. Това била корупция, прикрита в неефективно установяване на цените на онколекарствата. Гьоков пък предложил още 2-3 месеца корупция, което било неуместно.

Костадин Ангелов, също като Гьоков видя в корекцията на редакцията неправда. И прикани председателстващата съвещанието Росица Кирова да не го подлага на гласоподаване, тъй като нарушава правилника на Народното събрание – последното предложение на Пандов опонира на правилника – не е редакция, а е нов текст и нов принцип на ценоопределяне от към този момент гледания на първо четене.

Шефката на НЗОК Йорданка Пенкова въпреки всичко реши да се включи в дебата като изясни, че било мъчно, когато са принудени да работят по неработещи текстове. Тя призна, че при неналичието на общо договаряне има разлики в цените на медикаменти. „ Най-същественият проблем е, че се подписват контракти с притежателите на разрешителни за приложимост на медикаментите. Има механизъм, с който те солидарно в избрани граници заплащат надвишението в тази групи медикаменти. Когато търговецът продаде по-скъпо, този разход се поема от притежателите на позволение и по тази причина имаме отвод на компании да го доставят “, изясни тя. Затова трябвало да се одобри текст, който да даде опция тази неправда да бъде позволена. „ Не отлагайте. към този момент 1 милиарда лева е заплатила Касата за медикаменти и продължава, гласуваме 1,7 милиарда лева а сме юли месец “, предизвести тя.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ иронизира, че ръководещите още веднъж са се разделили на две и упрекват един различен чий вид е по-лош. „ Според нашите специалисти и двете не са върха на сладоледа, в случай че се биете в гърдите, би трябвало да си изберете едно от двете или да ги обедините “, съобщи той. „ Бойко Борисов, който е най-хубавият с финансите в страната ги е събрал и им е споделил по какъв начин да гласоподават в зала, вървете при Борисов – той е медицински специалист и ще ви каже какво да извършите “, иронизира депутатът, визирайки развоя след снощната бюджетна комисия и днешната интервенция на водача на ГЕРБ.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ сподели, че има чисто стопански проблем и „ асимилиране “ на публични поръчки от 100 до 200 млн. – толкоз се крадели на годишна база от медикаменти за онкоболни. Чест предписание на НЗОК, че най-малко вършат опит да затворят врата за кражба на милиони. Двете оферти на ПП-ДБ и ГЕРБ били „ да избираш сред холера и чума “ – едното дава опция за усвояването на 200 млн., другото казвало да не са 200, а да са 100 млн. Условни са тия числа, никой не знае какъв брой пари са, вметна той, по тази причина „ Възраждане “ щели да поддържат единствено предлагането на Касата.

Здравният зам.-министър Илко Гетов дефинира нуждата от смяна като предпазен текст. „ 3 година Министерство на здравеопазването не може да вкара централизирано договаряне заради поредност неща, в това число и съд каузи “, съжали той. Министърът съумял да контракти на най-ниски цени 14 групи лекарствени артикули, тогава Министерство на здравеопазването щяло да води договарянията с производители. Гетов настоя да се одобри текстът по вносител.

След края на дебатите по противоречивия параграф депутатите излязоха в 20 минутна отмора, тъкмо преди да решат кой текст да поддържат – на вносител, на ГЕРБ или на ПП-ДБ.

В последна сметка редактираният вид на Пандов бе подсилен единствено от 58 депутати, 85 бяха срещу, а 56 се въздържаха. Сходна бе и ориста на текста от Костадин Ангелов – 61 бяха за, 54 срещу, а 85 се въздържаха. Само Българска социалистическа партия поддържа настояването на Георги Гьоков целият параграф да отпадне.

В последна сметка мина концепцията на вносителите, която бе подкрепена и от бюджетната комисия. При заплащането на онколекарства в лечебните заведения НЗОК би трябвало да взима за референтна най-ниската цена от всички тръжни процедури в лечебните заведения, реализирана за даден медикамент през предходния месец. Текстът е препоръчан за да компенсира неналичието на централизирани търгове в Министерство на здравеопазването, по отношение на които публичният здравен фонд реферираше цените на онколекарствата. Такива търгове се организираха до предходната година, само че тази година сходни няма.

По предложение на Венко Сабрутев депутатите одобриха новите правила да важат в двумесечен период от деня на обявяване.

Преди това Георги Гьоков напомни, че Българска социалистическа партия упорства за 5 млн. лева повече за помощни средства и медицински произведения за хората с увреждания отвън обсега на наложителното болнично обезпечаване. Предложението касае съответно кислородолечението. Гьоков обаче настоя, че по-важно е настояването им, обвързвано с безплатните медикаменти за деца до 14 година Затова Българска социалистическа партия желае спомагателни 120 млн. лева като парите ще дойдат от понижаване на здравноосигурителните заплащания на болнична помощ.

Бившият обществен министър в кабинета „ Петков “ подсети на Политическа партия, че в съдружното съглашение за предходното държавно управление абсолютно били признати безплатните медикаменти за деца до 14 година Въпреки опита им да убедят болшинството социалистите не съумяха да се преборят за предложенията си.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР