Близо 260 милиона деца не са имали достъп до училище

...
Близо 260 милиона деца не са имали достъп до училище
Коментари Харесай

Огромен брой деца и младежи нямат никакъв достъп до образование

Близо 260 милиона деца не са имали достъп до учебно заведение през 2018 година, заяви организация на Организация на обединените нации в специфичен отчет, който упреква бедността и дискриминирането за просветителните неравенства, които се ускоряват от епидемията от ковид, заяви Агенция Франс Прес.
Децата от по-бедните общности, както и девойките, хората с увреждания, имигрантите и етническите малцинства са били в явно неподходящо състояние във връзка с образованието в доста страни, твърди ЮНЕСКО.
През 2018 година, 258 милиона деца и младежи са били напълно изключени от образованието, като бедността е главната спънка за достъпа до учебно заведение “, се показва в отчета, съобщи БГНЕС. Това съставлява 17% от децата в учебна възраст , множеството от тях в Южна и Централна Азия и Африка на юг от Сахара.
Различията се задълбочиха с рецесията към ковид, вследствие на която над 90% от учениците по света беше наранено от затварянето на учебните заведения, се показва в отчета. И до момента в който децата от фамилии с финансови средства могат да продължат да учат от вкъщи си, употребявайки преносими компютри, мобилни телефони и интернет, милиони други бяха отрязани напълно от опцията да получат обучение.
" Уроците от предишното - като да вземем за пример ебола - демонстрираха, че рецесиите в опазването на здравето могат да оставят доста по-назад, по-специално най-бедните девойки, доста от които може в никакъв случай да не се върнат в учебно заведение ", написа в предговора на отчета генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле.
Докладът отбелязва, че в страните с ниски и междинни приходи юношите от най-богатите 20% от семействата са три пъти по-склонни да завършат първата част от междинното учебно заведение - до 15-годишна възраст - от тези от небогати домове. Децата с увреждания са 19% по-малко евентуално да реализират минимално равнище в 10 от тези страни.
В 20 небогати страни, основно в Африка на юг от Сахара, съвсем няма девойки от селските региони, които да завършат приблизително обучение, съобщи ЮНЕСКО. А в по-богатите народи, резултатите на 10-годишните, на които се преподава на език, друг от майчиния им, са с 34% по-ниски от тези на локалните при тестванията за четене.
В Съединените щати ЛГБТИ учениците са съвсем три пъти по-склонни да останат у дома, вместо да идат на учебно заведение, тъй като се усещат несигурни.
" За страдание, групите в неравностойно състояние нямат достъп или са изтласкани от просветителните системи посредством повече или по-малко фини решения, водещи до изключване от образователните стратегии, несъответствуващи образователни цели, стереотипизиране в учебниците, дискриминация в разпределението на запаси и оценки, приемливост към насилието и занемаряване на потребностите ", се споделя в отчета.
Две африкански страни към момента не разрешават бременните девойки да учат, 117 страни позволяват бракове с деца, а 20 към момента не ратифицират интернационална спогодба, която не разрешава детския труд .
Около 335 милиона девойки са посещавали учебни заведения, които не им дават водоснабдяване, канализация и хигиенични услуги, от които се нуждаят, с цел да останат в клас по време на менструация.
В няколко страни от Централна и Източна Европа ромските деца са сегрегирани в всеобщите учебни заведения. А в Азия разселените хора като рохинджите учат в обособени системи.
" Много страни към момента практикуват сегрегация на образованието, което ускорява стереотипизацията, дискриминирането и отчуждението ", се споделя в отчета. " Само 41 страни в международен мащаб публично признават жестомимичния език и в международен мащаб учебните заведения са по-нетърпеливи да получат достъп до интернет, в сравнение с да се погрижат за учащите с увреждания ", отбелязва отчетът.
ЮНЕСКО прикани страните да се съсредоточат върху децата в неравностойно състояние, когато учебните заведения още веднъж отворят след блокадата поради ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР