Близо 2500 държавни служители на хранилка в НЗОККасата няма да

...
Близо 2500 държавни служители на хранилка в НЗОККасата няма да
Коментари Харесай

Махат здравни каси от 22 града

Близо 2500 държавни чиновници на хранилка в НЗОК


Касата няма да дава пари на неефективни лечебни заведения


Регионалните здравни каси от 28 да бъдат редуцирани на шест. Това планува план за повишение успеваемостта на НЗОК. В момента в тази здравна конструкция са се окопали близо 2500 държавни чиновници, като 340 от тях работят в централната каса в София.

“Проект за съкращаване броя на здравните каси има още от 2005 година Убеден съм, че в случай че това се случи ще се реализира по-висока успеваемост и по-добър надзор ”, разяснява пред “Труд ” новият началник на НЗОК доктор Дечо Дечев.

Според него сега Касата се занимава с действия, за които няма подготвеност. “Няма здравно лице в Касата, което да е по-компетентно от лекаря, направил здравната активност, която НЗОК би трябвало да управлява ”, съобщи Дечев след откриването на спор на тематика “Прозрачност и опазване на здравето ”.

Той разгласи, че в случай че бъде признат проектът му за деяние, за първи път в края е 2019 година НЗОК може да завърши без недостиг.

“Ако на политиците не им хареса, ще бъда шефът с най-кратък мандат от 3 месеца ”, уточни доктор Дечев.

Шефът на НЗОК изясни, че от години в касата се борят две лобита – фармацевтичното и болничното. Той бе безапелационен, че предстоят промени в метода на изписване на скъпоструващи медикаменти. Сега всеобща процедура било да се избира на скъпата терапия. От идната година лечебните заведения ще ни лекуват с най-евтините лекарства, стана ясно по време на полемиката “Прозрачност и опазване на здравето ”.

Д-р Дечев акцентира, че при идентичен резултат от няколко идентични лечения, той предлага Касата да покрива на 100% най-евтината, а в случай че пациентът желае по-скъпата, да си доплати разликата.

Шефът на НЗОК разкри и по какъв начин ще отпадне финансирането на лечебни заведения, които на процедура не лекуват пациентите. “Има доста огромно разминаване в равнищата на подготвеност сред лечебните заведения в страната. Ако заложите някакви параметри на медицината на 21 век, ще отпаднат тези, които сега лекуват с медицина от началото на 20 век ”, съобщи доктор Дечев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР