Близо 200 находки с културно историческа стойност, иззети от иманяри

...
Близо 200 находки с културно историческа стойност, иззети от иманяри
Коментари Харесай

Показват спасено културно наследство в Русе

Близо 200 находки с културно историческа стойност, конфискувани от иманяри и контрабандисти бяха подредени в изложбата " Спасено завещание " в историческия музей в града. Те са дарени от Областната дирекция на полицията, а мотивът за експозицията е професионалният празник на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Русе

Златни, сребърни, бронзови и медни монети, оловни печати и украшения. Това са единствено част от предметите, избавени през годините от чиновниците на реда. Повечето са конфискувани при опит за изнасяне от страната или незаконна търговия. Заместник-областният шеф Валентин Колев, който е и дълготраен чиновник на Министерство на вътрешните работи, също е взел участие в десетки акции по залавянето на иманяри.
Валентин Колев- заместител регионален шеф на на Област Русе: Иманярите са все по-добре механически готови, те се осведомят доста, четат и история, това са интелигентни хора. Говоря за тези, които управляват активността. Самите реализатори разбирате, че са посредствени, копачи.Проф. Николай Ненов- шеф на Регионален исторически музей- Русе: Изложбата, която сме създали ние, по този метод на музейно показване, до момента не се е правила в България.
Най-старата находка в експозицията е меден слитък на 2300 години. Използван е като разменно средство в търговията преди откриването на парите. А в сбирката на музея попада, с помощта на русенските служители на реда, които разкрили скъпия предмет на Дунав мост при инспекция на камион, пътуващ от България за Германия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР