Близо 2,5 млрд. лв. са заложени за магистрали, пътища, проекти

...
Близо 2,5 млрд. лв. са заложени за магистрали, пътища, проекти
Коментари Харесай

Министър Цеков: Близо 2,5 млрд. лв. са заложени за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.

Близо 2,5 милиарда лева са заложени за автомагистрали, пътища, планове за водоснабдяване и канализация (ВиК), саниране и планиране в бюджета за 2024 година Това сподели министър, който показа параметрите на бюджета пред Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). 

Над 1,7 милиарда лева са заложени за финансовата стратегия на министерството в проектобюджета за 2024 година Включени са 253 обекта ново строителство и съществени поправки на пътна инфраструктура, довеждане докрай на ВиК обекти, енергийна успеваемост на жилищни здания, подсилване на свлачища и брегоукрепване и други, изясни министърът. Той посочи, че средствата са планувани в централния бюджет и означи, че програмата е формирана на планов принцип, а водещ аршин за финансиране на обектите е съществуването на планова подготвеност за действително осъществяване, т.е. по тях към този момент се работи, следва да се подписа контракт или има оповестена социална поръчка, която ще се извършва през 2024 г. 

Сред предпочитаните обекти в бюджета за следващата година е новото строителство на автомагистрали и скоростни пътища. За тях са планувани над 1,170 милиарда лева, които ще се влагат в седем основни плана. Над 400 млн. лева е ресурсът за строителство на сектори от пътя Видин - Ботевград. Очаква се следващата година да приключи строителството на правите от Ботевград до Мездра, сред Видин и Макреш и п.в. „ Бела “. Прогнозата е цялостното довеждане докрай на правите в градеж да е до края на 2025 г. 

Министър Цеков обърна внимание, че финансирането за автомагистрала (АМ) „ Хемус “ е увеличено до над 233 млн. лева „ Разковничето за възкръсване на плана е решение на Народното събрание, с което да се разреши индексация на договорите за строителство. Водил съм диалози с парламентарните групи и се надявам пари за тази цел да се плануват в националния бюджет “, разяснява министър Цеков. По думите му средствата не са задоволителни да се строи цялата автомагистрала, само че ще стигнат да се работи по секторите с планова подготвеност и позволения за градеж. В тази връзка той подсети, че за сектор 7 към момента няма планова подготвеност, а за лотовете 4, 5 и 6 има план за препроектиране на габаритите след изработен одит за пътна сигурност. Реално ще се работи по сектори 1, 2, 3 и 9. Министър Цеков изясни, че в бюджета има буфери и опция за обезпечаване на още средства за „ Хемус “, да вземем за пример посредством прекачване на задатъци от неактивни сектори към такива в градеж.  

По Автомагистрала „ Струма “ са планувани средства за задатък за осъществяване на лот 3.2, само че единствено в случай че се реализират плануваните условия по договорите и след утвърждение от Европейска комисия. За Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ има подписани контракти, проектира се, в неделя следва старт на първите 7,9 километра, има фронт да се работи. Очакваме през април да е подготвен целият план и след издаване на позволение за градеж да се работи по трасето сред Русе и Бяла, посочи районният министър. До края на 2024 година ще е изцяло подготвена и Автомагистрала „ Европа “. Другите два основни обекта в финансовата стратегия са строителството на югоизточния обходен път на Пловдив, за който са планувани девет млн. лева и на нов мост над река Марица на пътя Плодовитово - Асеновград за над 7,8 млн. лева, сподели още Цеков. 

Над 390 млн. лева са плануваните средства за главен ремонт и ново строителство на пътна инфраструктура. Тук се включват и планове за подсилване на свлачища по републиканката пътна мрежа, измежду които на пътищата кв. „ Старо село “ - Своге, Смолян - Стойките - Девин, Смолян - Мадан и други Предвидени са и средства за покриване на вредите от проливните дъждове през юни м.г. Над 57 млн. лева са планувани за съществени поправки на 24 огромни пътни уреди – тунели, виадукти, мостове, изясни той. 

Над 13 млн. лева от бюджета са заложени за планиране на главен ремонт на 48 пътни обекта. Очакванията са работата на терен по тях да се извърши през 2025 година и 2026 година, а през 2024 година ще се обезпечат с нужната планова подготвеност. Общо 305 млн. лева са планувани за строителството на други 54 плана. От тях близо 18 млн. лева са за строителството на бент. „ Лудя Яна “ край Панагюрище. С 15 млн. лева ще се финансира укрепването на 33 свлачища и брегоукрепване, главно по Черноморието и река Дунав, осведоми още министърът. 

Програмата е реалистична по неговите думи и при задоволителен запас компаниите да извършват два милиарда лева годишно, плановете могат да бъдат осъществени. В листата няма планове, които не са разпознати като цели, т.е. резервираме буфер от 27 млн. лева, според от плановата подготвеност, с цел да лавираме. С 1,1 млн. лева ще се доплатят общинските планове за улици и ВиК, стартирани през 2023 година, сподели още министър Цеков. 

„ Ключово за бъдещото развиване на републиканската пътна мрежа е проектирането за рационализация и ново строителство. За тази цел сме заложили 49 плана с финансов ангажимент за над 122 млн. лева, от които действително през идната година ще се вложат 24 млн. лева Сред основните обекти, които ще проектираме, са модернизацията на пътя Монтана - София с тунел под Петрохан, който обаче ще бъде по-голям, ще е с габарити Г 23,50, обходните пътища, измежду които този на Враца, скоростният път Пловдив - Смолян - Рудозем, Автомагистрала „ Рила “ и други Това са планове, които следва да обезпечат капиталовата стратегия на държавното управление след три до пет години. Говорим за идейни планове, геоложки изследвания, екологични процедури. Смятам, че по този метод, след три години Министерство на регионалното развитие ще има планове за няколко милиарда “, изясни Цеков. 

Той заяви пред депутатите, че в бюджета на Министерство на регионалното развитие за следващата година са заложени средства и за довеждане докрай на 48 блока, за които не остана финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилища. Блоковете са 52, само че по четири от тях има градивни проблеми и не са възможни за присъединяване в програмата. Предвижда се към общините, в които се намират постройките, да се отпусне задатък от 30% от нужните средства в размер на 28 млн. лева за започване на строително-монтажни работи. 

Министър Цеков уточни, че приходната част на проектобюджета на Министерство на регионалното развитие за следващата година е в размер на 959 489 000 лева От продажбата на винетки за леки коли се чакат 289 млн. лева, а от тол такси – 512 млн. лева Над 113 млн. лева са заложените доходи от други такси, а 25 млн. лева – от даване на кадастрални услуги. Разходна част на бюджета е над 1,1 милиарда лева Над един милиарда лева от тях са за Агенция „ Пътна инфраструктура “ – главно за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища, зимно поддържане, замяна на пътни знаци, защитни системи, хоризонтална маркировка. Над 2,1 млн. лева е ресурсът за геозащитни действия, а три млн. лева – за разработване на общи устройствени проекти на общините. Над три млн. лева са планувани  за кадастрални и геодезически действия, а за градивно проучване и унищожаване на противозаконни градежи – 2,5 млн. лева. 

Регионалният министър се спря и на ролята на Министерство на регионалното развитие във връзка с Националния фонд за финансиране на общински планове, защото ведомството ще подписва договорите и ще управлява осъществяването им. Според Цеков това е предизвикателна задача, тъй като има над 800 плана за над  2,7 милиарда лева „ Министерство на регионалното развитие може да се оправи организационно, само че би трябвало да се конкретизират малко по-подробно кои са допустимите разноски по програмата, би трябвало да се уточняват така наречен неприемливи планове, които подлежат на финансиране по други стратегии, в това число европейски. Важно е да се дефинира кой преценя допустимостта. Като админ би трябвало да имаме ясни инструкции, с цел да не се окаже, че оценката е субективна и е на администрацията на Министерство на регионалното развитие “, сподели министърът. 

Министър Цеков акцентира, че с този бюджет през идната година страната ни ще влага към 0,8% от брутния вътрешен артикул (БВП) за развиване на инфраструктурата, която да обслужва политиката на прогресивен тренд в районното развиване. Между 0,8% и 1,2% % от Брутният вътрешен продукт за пътна инфраструктура и съществени поправки заделят и множеството страни в Европа. „ Предвид положението на пътната инфраструктура в България, ние би трябвало да вървим към повишение на темповете, с които да се доближим до актуалните условия за транспортна съгласуваност “, уточни министър Цеков.

Българска телеграфна агенция напомня, че на форума „ Градовете – среща с бизнеса на Софийска област “, проведен от в. „ Капитал “, районният министър разгласи, че проекти за близо 2,5 милиарда лева са подадени от 261 общини за финансиране на инфраструктурни планове от страната през 2024 година Въпреки че Националният фонд за общински планове ще разполага с запас от един милиарда лева, съм убеден, че бюджетът може да си разреши да финансира всички планове, още повече, че огромна част от тях ще са преходни, т.е. осъществяването им ще отнеме повече от една година, разяснява тогава. Той означи, че ще бъде основан новаторски механизъм в бюджета за следващата година, посредством който средствата за финансови разноски на страната, които се чака да бъдат към 9,7 милиарда лева, да могат да се разпределят на конкурентен принцип сред общините и държавните институции. 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР