Близо 1800 полицаи са разположени в източногерманския град Кемниц, докарани

...
Близо 1800 полицаи са разположени в източногерманския град Кемниц, докарани
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Близо 1800 служители на реда са ситуирани в източногерманския град Кемниц, докарани са и водни оръжия, откакто ситуацията там ескалира през уикенда. Протестите на крайната десница в Кемниц не престават към този момент седмица, те започнаха предната неделя, 26 август, след убийството на 35-годишен немец от двама емигранти –сириец и иракчанин. В събота се появиха и контрапротести, а след шествията на двата лагера, мнозина от участниците са останали на улицата и са отказали да изоставен региона. Полицията е съумяла да предотврати конфликта сред другите групи и е задържала минимум 300 души. В изявление за " Билд " немският министър на външните работи Хайко Маас прикани сънародниците си " да станат от дивана и да се борят против расизма " и за демокрацията.

Още по тематиката
Вечерни вести: Златни пясъци под опасност от преливане на шахтите, Аржентина изиска спешна помощ от МВФ

И още: Продължават демонстрациите против мигрантите в Кемниц; Българска академия на науките уволни шефа на Института по метеорология
30 авг 2018
Вечерни вести: Протест, фалшив асфалт и институционално изтощение след случая в Своге

И още: Съединени американски щати и Мексико с ново комерсиално споразумение; Русия с най-големите военни учения от 1981 г.; Toyota влага в Uber 500 млн. $ за безпилотни коли
28 авг 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (28 август)

Рекламисти vs. консултанти; Георги Лозанов оглави дирекция " Културни връзки " в БТА; Предстоящи обучения; Фейсбук отстранява 5 хиляди критерия за таргетирана реклама; Гугъл Ads с дребни усъвършенствания в текстовите реклами и други
28 авг 2018 Политическият сезон още не е почнал, само че политическите кавги ескалират. Катастрофата в Своге, която взе 17 жертви, към този момент разклати държавното управление, само че акцентът се реалокира върху рокадите в кабинета и спора в ръководещата коалиция, което заплашва да замъгли другите въпроси – за сигурността на придвижването и за публичните поръчки за пътищата, с фокус върху " Трейс ". Динамично се развива и историята с следствието против хотелиера Ветко Арабаджиев и фамилията му, за които бе издадена европейска заповед за арест.
Уикендът стартира с километрични опашки на границата с Гърция и Турция, само че в разнообразни направления. Пътуващи към Гърция задръстиха граничните пунктове към Гърция събота, а на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " колони от коли са образували пътуващите към Западна Европа турски служащи.
Новините от Европа и света не са обнадеждаващи. В Германия ескалират крайнодесните митинги в Кемниц, предизвикани от ликвидиране, осъществено от двама емигранти. В Донецк, след убийството на водача на сепаратистите Александър Захарченко, анализатори предсказват разтърсвания, които ще слагат под въпрос Минските съглашения.

НАЙ-ВАЖНОТО

Интригата с рокадите в държавното управление и спора в обединението продължава

По разпореждане на премиера Бойко Борисов трима министри вкупом поеха политическата отговорност за злополуката в Своге, която лиши живота на 17 индивида – вътрешният Валентин Радев, на районното развиване Николай Нанков и на превоза Ивайло Московски. На брифинга в петък Радев и Нанков (Московски не се яви, с обяснението, че е в болнични) подчертаха, че не откриват персонална виновност за случилото се.

Интригата за спора в ръководещата коалиция и рокадите в държавното управление обаче остава за идната седмица. Тя ще се развива по няколко линии. В понеделник се чака съдружният съвет на ръководещите да се събере, с цел да обясни ориста на обединението, само че и да разиска кандидатури за нови министри. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разгласи в петък, че привиква централното управление на партията, с цел да обсъдят оставането в обединението. Партията заседава целия уикенд. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов съобщи, че връзката в обединението буксува, само че не чака разтърсвания. Лидерът на " Атака " Волен Сидеров пък още в петък оцени дейностите на Борисов като верни. Същевременно, има индикации, че това може да е началото на по-сериозни рокади в кабинета, изключително откакто в събота Борисов разгласи, че " има искания и към други министри ". Самият Борисов е на двудневно посещаване в Черна гора, откъдето се връща в понеделник.

Мащабна скица за данъчни измами и пране на пари видя прокуратурата в бизнеса на Ветко Арабаджиев

Само за два дни интервенцията на спецпрокуратурата против предприемача Ветко Арабаджиев, фамилията и доближените му се трансформира в проява на успеваемост. Иззети са над 10 млн. лв. кеш – от хотели, офиси, банкови сейфове, касетки и други, в това число и от кутия за обувки, под прокурорски надзор е и свръхлуксозният автопарк на фамилията, за който от дълго време се написа в медиите. Издадена е европейска заповед за арест на Арабаджиев и брачната половинка му Маринела, дребният им наследник Вълчо е арестуван за 72 часа, дружно с още петима души, а прокуратурата приказва с конкретика за обвиняването за данъчни измами и пране на пари. Доколкото се допуска, че местоположението на Арабаджиев и брачната половинка му към този момент е локализирано във Франция, скоро може да се чака и развръзката – дали ще се върнат непринудено или ще се задейства процедурата по довеждането им.
Показната акция на прокуратурата към този момент провокира повече въпроси кое тъкмо я е предизвикало, тъй като за проблемите към бизнеса на Арабаджиев се знае от дълго време. Сигнали за измами с Данък добавена стойност против него са подавани още преди десетина години.

Над 120 хиляди на поклонение пред убития водач на сепаритистите в Донецк Александър Захарченко

Над 120 хиляди души се събраха в неделя на поклонението на водача на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) Александър Захарченко. Той беше погубен в петък при гърмеж в ресторант в центъра на Донецк. За краткотраен началник на ДНР е разгласен " вицепрезидентът " Дмитрий Трапезников. Властите в Русия и Донецк афишират Украйна за терористичния акт, украинските служби за сигурност отхвърлят обвиняванията. Според проекта на Минските съглашения на 18 ноември би трябвало да се проведат изборите за Народна демократична република, би било безразсъдно да се отсрочи тази дата, се споделя в коментар на " Взгляд ". Захарченко на процедура нямаше еднакъв съперник на идните избори, а със гибелта му се оживяват разногласията сред другите фракции в Донецк. Захарченко бе ръководител на Съвета на министрите и висш главнокомандващ.

[Reuters]

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА

Народното събрание стартира работа след ваканцията с предстоящо " горещо " съвещание

Във вторник, 4 септември, депутатите се събират за първото си съвещание след лятната почивка. Решението първото съвещание от новата сесия да бъде изключително Народното събрание гласоподава още през юли, като отплата на това, че народните представители ще почиват в петък, 7 септември. Предварително избраният дневен ред за вторник е зареден с спорове - първо четене на промени в Закона за здравето, импортирани от " Обединените патриоти " и предвиждащи намаляване на възбраната за тютюнопушене в редица обекти, отчет за работата на Българска академия на науките, приближаващ в подтекста на митингите на Национален институт по метеорология и хидрология за излизане от Академията, и други Остава обаче интригата по какъв начин съвещанието на съдружния съвет на ръководещите в понеделник поради трите министерски оставки ще се отрази на този дневен ред.

Както е традицията новият политически сезон ще стартира с програмните речи на главните партии, само че този път тематиките, които се чака да нажежат ситуацията, са към този момент подготвени - злополуката до Своге, министерските оставки, неразбираемите аргументи за срутва на Търговския указател и противоречивото предопределение за нов шеф на Агенцията по вписванията са единствено част то тях. Най-вероятно ГЕРБ няма да поддържа съдружните си сътрудници по Закона за здравето, промените бяха отхвърлени и от двете комисии, които ги разглеждаха - по икономическа политика и по опазване на здравето.

Подробни данни за стопанската система ще разгласява Национален статистически институт в петък

В последния ден от работната седмица ще бъдат оповестени ревизираните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) в България през второто тримесечие, както и за продуктивността на труда.

Подробната разбивка на Брутният вътрешен продукт ще покаже кои са главните мотори на растежа, а и от кое място идва забавянето му през второто тримесечие. Данните за продуктивността на труда дружно със заплатите ще разреши да се дефинира какъв брой се усилват разноските на бизнеса в страната за всяка единица създадена продукция.

Пловдив ще е хазаин на международното състезание по гребане

Най-добрите гребци в света ще вземат участие на международното състезание за мъже и дами в Пловдив от 8 до 16 септември. За него ще дойде президентът на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан. България за пръв път ще одобри най-престижния гребен шампионат откакто от 2011 година до момента семейства на Европейско състезание за мъже и дами, Световно състезание за юноши и девойки и мъже и дами в неолимпийските дисциплини и два пъти на международни шампионати за мъже и дами до 23 години.

Швеция гласоподава за парламент и държавно управление на фона на напредък на популистите

Основните лявоцентристки и дясноцентристки блокове в Швеция са с съвсем изравнени позиции – надлежно 40.2% и 38.9% - преди изборите на 9 септември, които са доминирани от терзания за имиграцията и увеличаващата се поддръжка за популистките " Шведски демократи ". Сформирането на идващото държавно управление е под въпрос точно поради анти-имигрантските " Шведски демократи ", които ще вземат 18.2% съгласно изследванията.
Сделка с техния водач би поставила завършек на политическия блокаж, само че към този момент той остава изолиран. Ситуацията се усложнява още повече от поръчката на " Шведски демократи ", че ще саботират всяка администрация, което не им даде въздействие по отношение на имигрантската политика.

Стачка стопира фериботите в Гърция на 3 септември

24-часова стачка на моряците в Гърция стопира фериботите на 3 септември, понеделник. Няма да се движат и товарните кораби. Гръцките моряци и докери упорстват за нарастване на заплатите с 5% и ограничения против безработицата.
Стачката визира най-малко 200 хиляди пасажери, които са резервирали фериботни билети за понеделник, измежду които и българи. Хиляди туристи по насила ще останат на островите, в случай че не съумеят до неделя вечерта да се придвижат към дестинациите си.

OUT_OF_OFFICE

Наука
3.09

Стрес? Тревожност? Депресия? Конвенционалните медикаменти и лечения са ясни, само че се оказва, че има и други решения за лекуване. Години наред учените изследват нови подходи посредством психеделични медикаменти с субстанции като LSD, DMT, MDMA. Лекторите – учените от университета в Пенсилвания Грег Дън и Крис Морган, ще прегледат досегашната им приложимост и въздействието им.
На британски език, в клуб " Терминал 1 ", от 20.00 ч., вход свободен.

Литература
3.09

Една от най-ай-успешните и продавани авторки у нас за предходната година - арменката Нарине Абгарян, авторка на " Три ябълки паднаха от небето ", идва в България на турне.
Обиколката ѝ стартира на 3 септември от София и продължава в Пловдив, Стара Загора и Бургас.
Авторка е на пет романа и разкази в традициите на магическия натурализъм. Историите й описват за случки от живота на сплотените селски общности и съставляват завръщане към арменските й корени.

Кино в парка
4.09

Филмът " Манифест " на Юлиан Розефелд с присъединяване на Кейт Бланшет, който ще бъде по кината в края на септември, е част от програмата на тазгодишното събитие " Кино в парка " във Военната академия. Останалите пет заглавия са " Квадратът ", " Проектът " Флорида ", " Другият ухажор ", " Потапяне ". Всяка вечер от 20.30 ч.
Билети: 8 лева при предварителна продажба и 10 лева на място.

Изложба
4.09

Близо 400 истински илюстрации от едно от най-ценните орнитоложки издания – " Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа ", ще бъдат показани за първи път в София в изложбата " Птиците в изкуството и цар Фердинанд I " - скъпата сбирка, която досега не е била обект на изследване и не е показвана пред аудитория, считана за изгубена по време на войните, само че в реалност съхранена в България.
В Регионален исторически музей.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР