Близо 1700 картини и скулптури от колекцията на Община Пловдив

...
Близо 1700 картини и скулптури от колекцията на Община Пловдив
Коментари Харесай

1500 картини събират прах в общинска изба

Близо 1700 картини и статуи от сбирката на Община Пловдив събират прахуляк в хранилището, ситуирано в избата на Дома на културата " Борис Христов ". През оставащите малко повече от два месеца градската администрация ще умува по какъв начин да ги покаже пред пловдивчани. Идеята пристигнала, откакто стана ясно, че изложбата в новооткритата изложба „ Капана ” провокира голям интерес. На мястото, където бе някогашният детмаг „ Снежанка ”, бяха показани над 200 картини от сбирката на общината, събирана през последните 50-60 години. Сред тях има платна на Димитър Киров, Вълчан Петров, Недко Итинов, Георги Божилов-Слона и други.

„ Имаме в сбирката си над 1700 творби на изкуството и би било хубаво да се обмисли по какъв начин те да бъдат показвани на хората, а не да прашасват в хранилището. Дали това ще стане на серии, или през някакви интервали от време - ще го измислим ”, сподели зам.-кметът по културата Александър Държиков.

В момента общината има над 1500 картини и още 200 статуи и пластики. Всички те са купувани през годините на разнообразни годишни изложения на пловдивските създатели. Работите се държат главно в вместилище в подземното равнище на Дома на културата „ Борис Христов ”. Стотици са раздадени с приемо-предавателни протоколи на учебни заведения и институции. „ За откриването на изложба „ Капана ” картините от доста кабинети бяха свалени и предадени. Сега се оплакват: Остана голо място на стената! Само от моя кабинет свалихме три картини ”, споделя зам.-кметът Държиков.

Новата изложба " Капана " е с повърхност от 1800 кв. м, само че е ангажирана за две години напред. След изложбата на пловдивските класици на мястото ще бъде открита друга, проведена от Веселина Сариева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР