Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат

...
Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат
Коментари Харесай

17 хил. медицински сестри и над 1000 лични лекари не достигат у нас

Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не доближават 1000 персонални лекари и над 460 психиатри. Това стана ясно от проучване на Съвета за стопански разбори, отдаден на дефицита на медицински експерти в опазването на здравето в България. Автори на проучването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по стопанска система и иконометрия в Софийския Университет „ Св. Климент Охридски “ и членове на Съвета за стопански разбори към Министерския Съвет.

На световно равнище има сериозен дефицит на медицински експерти. Към 2030 година се чака да доближи до 15 млн. Проблемът е извънредно сериозен както в Съединени американски щати, по този начин и в други страни. Предимство имат тези, които оферират най-високи заплати и условия за труд, изясни Ганева. По думите й дефицитът се прави оценка по няколко критерия.

Броят на лекарите на 100 хиляди души у нас е по-висок от този в европейските страни, само че се открояват два недостига. Първият е този на общопрактикуващи лекари. Вторият дефицит е на психиатри.

Страната ни има потребност от към 2 хиляди акушерки, с цел да се усъвършенства услугата, сподели още създателят на разбора.

Не доближават към 17 хиляди медицински сестри. Ако желаеме да осигурим съотношението сестри към доктор да е 2:1, то тогава липсват 29 хиляди, изясни Ганева.

На районно равнище дефицитите са доста по-остри, изясни Ганева. Между 1/5 и 1/3 са в София. Пет области у нас имат по-висок брой лекари по отношение на медианата на европейските страни.

Има наклонност към понижаване на педиатрите. 9 области изпитват дефицит на педиатри, стана ясно от разбора.

А само в Плевен няма дефицит на общопрактикуващи лекари. Най-остър недостиг на психиатри има в столицата – 90 не доближават.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР