Близо 150 000 заявления за ГФО се очаква да бъдат

...
Близо 150 000 заявления за ГФО се очаква да бъдат
Коментари Харесай

Агенция по вписванията ще работи с удължено работно време

Близо 150 000 заявки за ГФО се чака да бъдат подадени до 30 септември   Агенция по вписванията ще работи с удължено работно време поради изтичащия краен период за подаване на заявки за оповестяване на годишни финансови доклади (ГФО) в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Офисите на Агенцията по вписванията в страната, където се подават заявки за оповестяване на ГФО, ще работят от 08:00 до 18:30 ч в интервала 23 - 30.09.2020 година

 По този метод институцията цели да улесни потребителите. През актуалната година, поради епидемиологичната обстановка в страната, законовият период за подаване на заявките беше продължен с три месеца. Агенцията по вписванията припомня, че с изключение на на гише, документите могат да се подават и онлайн на единния портал, сплотяващ Имотен и Търговски указател и указател на ЮЛНЦ – https://portal.registryagency.bg/. Таксата за подаване на заявки по електронен път е с 50% по-ниска от тази на гише. До момента в Агенцията по вписванията са постъпили 181 322 заявки за оповестяване на годишни финансови доклади.

От тях към 77% са подадени по електронен път, а останалата част – на гише. На база подадените заявки от предходната година се чака в идващите дни да бъдат импортирани близо 150 000 заявки. Агенцията по вписванията напомня, че с нормативни промени се вкарват облекчени условия при подаване на годишни финансови доклади (ГФО) и годишни отчети за активността за дребни, междинни и микро предприятия. Според измененията, отпада нуждата да се показват документи, доказващи приемането на годишния финансов доклад и годишния отчет за активността (покани за привикване на общи събрания, протоколи от извършени общи събрания, доказателства за приемане на поканите и пр.). Обстоятелството, че ГФО са признати от съответния способен орган,  се потвърждава с показване на декларация по пример (декларация по чл.62а, ал.2, т.2 от Наредба N1 от 14 февруари 2007 г.) от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР