Близо 15 хиляди души бяха гости на третия Бакхус StrEAT

...
Близо 15 хиляди души бяха гости на третия Бакхус StrEAT
Коментари Харесай

Вкусната храна събра хиляди посетители на фестивал на Женски пазар

Близо 15 хиляди души бяха посетители на третия Бакхус StrEAT Fest единствено през първия ден на фестивала, който се организира на Женски пазар този уикенд. Вчера и през днешния ден от 10:00 до 22:00 часа сред ул. “Цар Симеон ” и ул. “Св. Св. Кирил и Методий ”, “Бакхус ” и „ Пазари Възраждане “ ЕАД трансфораха местоположението в най-горещата кулинарна точка на столицата, трансформирайки я в фантазия за всеки познавач на положителната храна, питиета и артикули.

В дните на фестивала, реновираната част на Женски пазар е разграничена няколко зони, в които гостите могат да опитат висококачествени артикули, селектирани от Бакхус – Зона „ Ресторанти “, Зона „ Напитки “, Зона „ Сладко и солено “, Зона „ Фермери “, Зона „ Производители “. В тези зони посетителите на фестивала могат да опитат разнородни храни, приготвени на място от едни от най-хубавите заведения за хранене сега, които са приспособили своетно меню за “улицата ” и оферират на посетителите типични ястия от разнообразни национални кухни. Могат да опитат също по този начин занаятчийски виновност, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, особено кафе, селекция от артикули на български производители и фермери и още много…
За децата има специфичен детски ъгъл, а новата джаз тайфа SoulBmoll свири онлайн до обяд и на двата фестивални дни. След обяд за настроението се грижат три DJ къта, проведени от клуб “Терминал 1 ”.



„ Тази година имаме 60 изложители, което е повече от предходната година. Толкова доста хора, които ядат на улицата през двата фестивални дни е най-сигурният знак за равнището на кулинарна просвета и посветеност на софиянци и посетители на столицата. Това е и най-хубавият ориентир за локалните гастро-традиции ”, споделят уредниците на феста.

От там идва и мотивацията за организирането на StrEAT Fest към този момент за трета поредна година. В съвсем всяка европейска страна всеки уикенд можеш да посетиш разнообразни пазари, които са домакини на сходни фестивали на уличната храна, където комерсиалното пространство се трансформира в празник от обилие на храна, питиета и атмосфера.



“В България имаме пазари, само че нямаме сходна пазарна просвета. Искаме да превърнем прекарването “на пазар ” в напълно ново чувство. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме образец и за други сходни изяви. Търсенето е огромно и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване ”, споделя Джиджи Лагадинова, основен редактор на “Бакхус ”.



„ Не инцидентно Женски пазар и Пазари Възраждане ЕАД е главен съорганизатор на това събитие към този момент трета година. Наша съществена задача е, дружно със Столична община, да развиваме политиката за рационализация и облагородяване на пазарните пространства, а единствено формати като Бакхус StrEAT Fest, и други културните и обществени мероприятия спомагат извънредно доста за това. Целта ни е точно да сътворяваме условия за възстановяване на градската среда на Женски пазар, тъй като пазарите не са единствено място за търговия, а са обществени пространства за контакти и прекарвания, каквото е удоволствието от сходен празник на уличната-гурме храна “, споделя Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на Пазари Възраждане ЕАД.



“Женски пазар ” е най-старият и огромен централен пазар в София. Място с дух и история. Днес пазарът притегля чужденци и доста младежи, поради екзотичната атмосфера в центъра на града, ароматните мулти-културни спирки за храна, плодове и зеленчуци, скрити места и неповторими магазинчета, локални и чуждоземски артикули, които могат да се открият единствено на това място. Част от концепцията на Бакхус StrEAT Fest е точно да промотира района като място за обществени контакти и прекарвания, и да даде начало на повече кулинарни фестивали от подобен вид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР