Близо 14 000 ученици са усвоявали тънкостите на различни професии

...
Близо 14 000 ученици са усвоявали тънкостите на различни професии
Коментари Харесай

Близо 14 000 ученици усвояваха професии във фирми и предприятия в реална работна среда

Близо 14 000 възпитаници са усвоявали тънкостите на разнообразни специалности по време на стажове в действителна работна среда във компании и предприятия в цялата страна в границите на плана „ Ученически практики-2 “ на Министерството на образованието и науката /МОН/. Много от тях към този момент имат трудови контракти и след завършването си са почнали непрекъсната работа в сдруженията, в които са изкарали стажа си, оповестиха от министерството.

Това стана ясно по време на заключителна работна среща сред представители на МОН и на районните ръководства по образованието, проведена в рамките на плана. Дейностите по него продължиха 29 месеца, в които възпитаници от професионални паралелки в гимназиите имаха опция да развиват уменията си като натрупат опит посредством работа в действителна среда под управлението на ментор от съответната компания и на наблюдаващ преподавател в границите на 240 часа. Всеки възпитаник, минал сполучливо практиката си, получи еднократна стипендия от 372 лв..

Заради огромния интерес от страна и на учебните заведения, и на бизнеса, броят на гимназистите, участващи в стажовете, беше повишен с над 20% спрямо в началото плануваното. В плана се включиха общо 300 учебни заведения от всички области на страната. 3159 от гимназистите изкараха стажове в предприятия от предпочитани за стопанската система браншове като електроника, електротехника, машиностроене, транспортни услуги, архитектура и строителство и други, каквато беше една от задачите на плана. Броят учениците, придобили опит в тези професионални посоки, е с 636 повече от в началото плануваното.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР