Близо 13 милиарда лева за следващите 4 години ще бъдат

...
Близо 13 милиарда лева за следващите 4 години ще бъдат
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Сегашният План за възстановяване е много по-добър от предишните

Близо 13 милиарда лв. за идващите 4 години ще бъдат усвоени по Плана за възобновяване и развиване. В студиото на " Говори в този момент " ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски направи оценка на плановете на кабинета и плануваните ограничения в енергетиката.

" Планът в тази си версия е доста по-добър от предходните и аз откровено се веселя, че 80% от точките в частта енергетика са от предизборната стратегия на " ИТН ", което мен ме учуди, тъй като до момента не ги виждахме, само че в този момент се появиха ", разяснява Хиновски.

Той добави още, че структурата на Плана е добра и дава опция ограниченията, които са неизпълними, да бъдат сменени с други.

" От тези 20 вложения и ограничения, нито една не е непотребна - всички са потребни и са значими. Аз се тормозя от нещо, което не виждам - нито дума не се загатва за бъдещето на дребните модулни реактори. Това е една нова тенденция за развиване на нуклеарната енергетика, която България би трябвало да изследва и да осъществя. Второ - няма дума за нова нуклеарна мощ. Друга значима тематика е климатичният план " Дунав " - ние опитвахме в предишното Народно събрание да го включим, само че се оказа, че защото Европа страда от несъразмерни екологични ограничавания, той отпадна. А това е план, който би дал извънредно доста работни места, бързо развиване на райони в България и доста евтина сила ", съобщи Иван Хиновски.

Хиновски счита, че концепцията за цех за акумулатори е добра, само че прекомерно раздута като размер и количествена мощ.

" За нас е значимо тези акумулатори да компенсират неравномерното произвеждане на фотоволтаичните системи. Но 6000 мегаватчаса е свръхголяма мощ. Тя ще оскъпи доста енергийната система. Да, такива акумулатори би трябвало да се вършат, само че те би трябвало да бъдат разпределени - освен в Стара Загора, би трябвало да има такива във Варна, в Северозападна и Южна България ", добави той.

Според Иван Хиновски е необичайно че, в Плана е избрана и ориентировъчна цена на една такава батерия.

" Може и да е референтна цена, само че се усъмних, че има цифра. За никои други инженерни ограничения няма някаква ориентировъчна цифра. Има извънредно значими неща в Плана, които аз открих в този момент, за " Мини Марица Изток " - то няма да се финансира със средства от проекта, само че е влезнало като мероприятие, което е значимо за стабилизиране на работната ръка ", акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР