Близо 120 нации в събота обещаха да утроят възобновяемата енергия

...
Близо 120 нации в събота обещаха да утроят възобновяемата енергия
Коментари Харесай

COP28: 120 държави обещаха да утроят възобновяемата енергия за седем години

Близо 120 народи в събота дадоха обещание да утроят възобновимата сила в света в границите на седем години на договарянията на Организация на обединените нации за климата (COP28). В същото време, Съединените щати упорстваха да усилят нуклеарния потенциал и да понижат излъчванията на метан, оповестява Агенция Франс Прес.

Под задименото небе в Дубай, което акцентира провокациите, пред които е изправен светът, водачите на конференцията COP28 показаха поддръжката си зад доброволни обещания, ориентирани към увеличение на другите възможности на изкопаемите горива.

Мащабното разрастване на слънчева, вятърна, водноелектрическа и други възобновими енергийни източници е от решаващо значение за напъните за подмяна на отопляващите планетата въглища, петрол и газ и реализиране на нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

Но договарящите на COP28 са изправени пред доста по-тежки диалози за ориста на изкопаемите горива през идващите две седмици.

" Всички се придържаха към обичайните си позиции ", сподели източник, поискал анонимност.

Но що се отнася до чистата сила, повече от половината народи подписаха ангажимент за утрояване на световния възобновим потенциал и удвояване на енергийната успеваемост до 2030 година, сподели президентът на COP28 от Емирствата.

Но огромните производители на нефт, в това число Саудитска Арабия, Русия и Иран, не се причислиха, нито Китай, който е най-големият консуматор в листата.

" Имам потребност от повече и общително апелирам всички страни да се включат допустимо най-скоро ", сподели президентът на COP28 Султан Ал Джабер пред делегатите.

Защитниците на чистата сила приветстваха уговорката, само че споделиха, че той би трябвало да бъде съпроводен от последователно унищожаване на по-мръсните форми на сила.

" Бъдещето ще се зарежда от слънчева и вятърна сила, само че това няма да се случи задоволително бързо, в случай че държавните управления не контролират изкопаемите горива ", сподели Кайса Косонен, началник на делегацията на Грийнпийс на COP28.

Джабер също по този начин разгласи обещанието на петролните и газови компании, виновни за 40 % от международното произвеждане - в това число саудитския колос Aramco и компанията ADNOC от ОАЕ, която той оглавява - да декарбонизират своите интервенции до 2050 година и да лимитират излъчванията на метан.

Но обещанията не включват замърсяването, когато горивата се изгарят от техните клиенти, и бяха подложени на критика за преопаковане на предходни, необвързващи задължения.

" Тази харта е доказателство, че доброволните задължения от нефтената и газовата промишленост в никакъв случай няма да насърчат равнището на упоритост, належащо за справяне с климатичната рецесия ", сподели Мелани Робинсън от Института за международни запаси, изследователска организация с нестопанска цел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР