Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна

...
Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

НЗОК очаква близо 100 млн. лв. дефицит в бюджета си заради скъпи лекарства

Близо 100 милиона лв. недостиг в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за медикаменти за домашно лекуване и злокачествени болести се чака до края на годината. Това заяви доктор Галя Кондева, шеф на дирекция " Лекарствени артикули ", на семинар във Велинград за новите моменти в Националния рамков контракт за тази година, представена БНР.

" Ръстът в разноските в бюджета на Здравната каса е за скъпоструващи лекарства, измежду които са тези за хепатит С и за злокачествени болести. Дефицитът, който чакаме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на позволение за приложимост, е сред 80 и 100 милиона лв. ", уточни доктор Галя Кондева.

33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас. 1100 са тези с хепатит С. От тази година Фондът заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за по този начин наречената " таргетна терапия " и единствено 25% за общоприетата терапия в онкологията. Затова се ползва непоколебим надзор. " Тези пациенти се усъвършенстват, удължава се тяхната преживяемост, само че това е една доста скъпа терапия и не можем на този стадий да я ограничим, макар че работим интензивно в посока на основаване на ограничения най-подходящата терапия да отиде при подобаващия пациент. Всички тези лечения са свързани с съществуването на избрани генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подобаващата за него ", сподели още доктор Галя Кондева. Касата заплаща и 282 милиона лв. за онколекарства в болничната помощ отвън цената на клиничната пътека.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР