Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като

...
Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха иззети, след като
Коментари Харесай

Напрежението в Каталуния расте преди референдума за независимост

Близо 10 милиона бюлетини за референдума бяха конфискувани, откакто испанския съд разгласи допитването за противоконституционно и нелегално.

© Jon Nazca Още по тематиката
Испания дава обещание повече пари за Каталуния, в случай че се откаже от референдума

Премиерът Рахой прикани каталунските управляващи да не организират допитването на 1 октомври
21 сеп 2017
Испанската полиция прави арести в Каталуния в опит да спре референдума

Акцията е против представители на районното държавно управление в Барселона
20 сеп 2017
Мадрид и Каталуния още веднъж на ръба

Обявеният за октомври референдум за самостоятелност на самостоятелната област за следващ път изостри връзките с централното испанско държавно управление
24 юни 2017

Испанският министър председател Мариано Рахой се закани, че референдумът няма да се реализира, а в отговор локални деятели изкараха ксерокопиращи машини на улицата и изпринтиха нови бюлетини за вота.Централните управляващи в Мадрид не престават да притискат Барселона преди планувания за 1 октомври референдум за оповестяване на самостоятелност на самостоятелния район Каталуния в Испания. Преди дни 14 локални чиновници на икономическия департамент на региона бяха арестувани, а близо 10 млн. бюлетини за референдума - конфискувани, откакто испанският съд разгласи допитването за противоконституционно и нелегално.

Британската национална телевизия Военновъздушни сили оповестява, че в опит да надделее над неподчиняващата се локална полиция, испанското вътрешно министерство е наело три ферибота, с които да придвижи подкрепления от други области. Дори интернет уеб сайтове, които осведомят каталунците за идния избор, са били свалени от мрежата.

Бизнесът се тормози от несигурността

В тази напрегната атмосфера локалният бизнес предизвестява, че на района му следва турбулентно бъдеще, в случай че избере да напусне Испания. Политическа неустойчивост, възможност от принуждение и правни неясноти ще навредят на капиталовия и икономическия климат на Каталуния, предизвестява Financial Times (FT). Ударът от независимостта ще бъде двузначен - от една страна, както испанският стопански министър Луис де Гиндос декларира пред FT, брутният вътрешен артикул (БВП) на района може да намалее с до 30%, тъй като Каталуния ще се окаже отвън еврозоната и Европейски Съюз след вота, както и да последва банкова рецесия. От друга - районът е стопански най-развитата част от Испания и Мадрид би изгубил 1/5 от Брутният вътрешен продукт и 1/4 от износа си при напускането си (още за икономическите връзки сред Барселона и Мадрид - в карето).

Какво следва след вота

Ако Барселона извърши желанието си да разгласи самостоятелност до 48 часа след позитивен избор, евентуално Народното събрание в Мадрид ще опре до член 155 от испанската конституция, който разрешава на централната власт да поеме контрола над локалните самостоятелни области, ако вторите нарушат законите на страната или " работят срещу общия интерес на страната ".

Проблемът е, че този детайл от конституцията е разказан преднамерено неразбираемо и не е несъмнено по какъв начин може да бъде интерпретиран. Освен това използването му в деяние може единствено да настрои в допълнение каталунци против испанската власт.

Засега не се вижда елементарен излаз от рецесията. Испанският министър председател Мариано Рахой се закани, че референдумът няма да се реализира, а в отговор локални деятели изкараха ксерокопиращи машини на улицата и изпринтиха нови бюлетини за вота. Очаква се стотици хиляди да излязат на улицата в неделя и да се опитат да не позволен полицията до местата за гласоподаване. На масата за договаряния сред локалната и централната власт няма сложена ясна опция, която да откаже каталунци от това да преследват цялостна самостоятелност - само неконкретна поръчка от Рахой да се ревизира системата за районно самоуправление на Испания. Това обаче едва ли ще е задоволително да спре размирна Каталуния да отиде до урните в неделя. Най-важният район за стопанската система на Испания
Каталуния е най-развитият район на Испания. Местната стопанска система, която е по-голяма от тази на Португалия, обезпечава приблизително към 20% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната през последните 10 години, като най-ниското равнище е било през 2009 година - 19.3%. Най-важният бранш за района е туризмът. Икономиките на района и на страната като цяло се свиват през интервала 2008 - 2013 година вследствие на световната рецесия. През предходната година обаче Брутният вътрешен продукт на Каталуния набъбна до 223.6 милиарда евро, до момента в който този на Испания беше 1.113 трлн. евро, малко под пика от 2008 година От 2009 година до момента Брутният вътрешен продукт на Испания е повишен със 7.4%, а този на Каталуня – със 7.6%, демонстрират данните на statista.com. През предходната година Брутният вътрешен продукт на човек от популацията е бил 29 966 евро в Каталуния и 24 хиляди евро в цяла Испания.
Всяка година районът заплаща на Мадрид налози с 10 милиарда евро повече в сравнение с средства получава от столицата, демонстрират данните на финансовото министерство, написа Reuters. Това съставлява малко под 5% от Брутният вътрешен продукт на Каталуния. Докато най-бедният район в страната – Андалусия, получава от Мадрид 8 милиарда евро повече, в сравнение с внася от налози в хазната. Това е и един от корените на проблемите сред Барселона и Мадрид.
Испанското държавно управление заплаши, че независимостта на Каталуния ще докара до срив на стопанската система на района с 25-30% и удвояване на безработицата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР