Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък доход, отколкото този, който

...
Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък доход, отколкото този, който
Коментари Харесай

Управителят на НОИ: Не трябва COVID добавката да се счита за част от пенсията

Близо 1 млн. пенсионери получиха по-малък приход, в сравнение с този, който те чакаха и им беше дадено от политиците. Това съобщи пред шефът на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов.

Той изясни, че объркването е пристигнало поради Коронавирус добавките, които са били понижени и макар увеличените пенсии - приходът през януари е бил по-нисък от този през декември.

" Коронавирус добавката се изплаща от предходната година лятото - беше 50 лева, след това стана 120 лева - в този момент 60 лева Тя се изплаща в същия ден, в който и пенсиите, по тази причина хората си мислят, че е към пенсиите им. Няма нито едно лице, на което пенсията да не е увеличена от 25 декември ", изясни Иванов.

Управителят на Национален осигурителен институт посочи, че при някои пенсионери нарастването е под 60 лева (разликата в добавката), по тази причина са взели по-малко пари.

" Грешка няма. Не би трябвало Коронавирус добавката да се смята за част от пенсията. Тя е за подкрепяне в Коронавирус рецесията. Хората може да са привикнали, само че тя е обособена ", добави той и посочи, че след края на пандемията тя ще бъде спряна.

Иванов добави, че ощетените пенсионери ще бъдат обезщетени през февруари поради решение на държавното управление. По думите му близо 250 хиляди души са получили до 5 лева разлика. Има лица и с по 20 лева, най-драстичната разлика е при хората, получаващи обществена пенсия за напреднала възраст.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР